Guaido tvrdí, že sa venezuelská vláda pokúsila o atentát voči jeho osobe po tom, čo boli strelci videní na opozičnom zhromaždení
01 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Vedúci predstaviteľ venezuelskej opozície Juan Guaido obvinil vládu, že sa ho pokúsila zavraždiť po tom, čo bol na jeho zhromaždení vyfotografovaný maskovaný strelec a útočníci na motorkách údajne vystrelili na jeho konvoj. Píše RT.


K incidentu došlo v sobotu na opozičnom zhromaždení v meste Barquisimeto v severozápadnom štáte Lara Venezuela. Aj keď nie sú k dispozícii žiadne videá z konfrontácie, tím Guaido poskytol médiám niekoľko fotografií zo scény. Ukazujú neidentifikovaného tmavoodetého muža v prilbe, ktorý miery zbraň na skupinu opozičných aktivistov a politikov vrátane Guaida. Tvár strelca bola pokrytá látkou.



Bývalý starosta mesta a prívrženec Guaida Alfredo Ramos pre agentúru AFP povedal, že skupina demonštrantov bolo okolo 200 provládnych aktivistov a bezpečnostných pracovníkov, ale maskovaný strelec zo svojej zbraňe nevystrelil. Pri inom incidente útočníci na motorkách údajne spustili palbu na Guaidské vozidlá a ohadzovali ich kameňmi. Jeho tím zdieľal fotografiu vozidla s poškodeným zadným sklom.



Guaido rýchlo obvinil vládu prezidenta Nicolasa Madura z pokusu o atentát. „Zbabelá diktatúra sa ma pokúsila zavraždiť. Naše auto má zachytilo viac ako deväť nábojov, “uviedol politik. Ramos v novinách El Pitazo tvrdil, že útok koordinovali miestni predstavitelia a vládne bezpečnostné sily. Vláda Madura tieto obvinenia nekomentovala. Začiatkom tohto mesiaca vládni priaznivci kopali a hádzali dopravné kužele na Guaidove auto pred letiskom v Caracase potom, čo sa vrátil z výletu do zahraničia. Počas tohto dňa bol politik aj obliaty vodou počas roztržiek.

Venezuela: Opozícia oznámila obnovenie rozhovorov s vládou
08 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR