Francúzska vláda schvaľuje dôchodkovú reformu bez hlasovania
01 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Francúzska vláda zriedka využívala osobitnú moc na presadzovanie kontroverznej dôchodkovej reformy parlamentom bez hlasovania. Francúzsky premiér Edouard Philippe uviedol, že sa odvoláva na právomoc „neukončiť rozpravu, ale ukončiť túto epizódu bez rozpravy“. Povedal, že na to dostal súhlas počas zvláštneho zasadnutia vlády, ktoré sa sústredilo na reakciu Francúzska na zistenie prítomnosti koronavírusu. Informuje euronews.


Tento krok sa stretol s tým, že predstavitelia opozičných zákonodarcov nesúhlasili s tým, že niektorí obvinili Filipa z toho, že sa pokúšal presadiť rozdeľujúcu dôchodkovú reformu, zatiaľ čo pozornosť verejnosti bola zameraná na prepuknutie vírusu. Philippe povedal francúzskej televíznej stanici TF1, že tento krok „nesúvisí s vírusom“ a uviedol, že rozprava v parlamente trvá príliš dlho a má príliš veľa pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Povedal, že zákonodarcovia diskutovali o mene zákona deväť hodín. Zákonodarcovia opozície sa snažili zmariť tento krok. Zdá sa však, že ich úsilie zorganizovať hlasovanie o nedôvere bolo neúspešné, pretože Philippeho vláda má pohodlnú väčšinu.

Od založenia piatej Francúzskej republiky v roku 1958 sa ústavná moc, ktorú Philippe použil na donútenie zákona o dôchodkoch prostredníctvom zhromaždenia bez hlasovania, využila menej ako 100 krát. Vláda čoraz viac frustrovaná pomalým napredovaním zákona, ktorého prijatie zabrzdili tisíce opozičných zmien a doplnení.Philippeove prekvapujúce oznámenie, že prerušuje debatu vo francúzskom národnom zhromaždení, je posledným zvratom v otrasoch dôchodkovej reformy, ktorý spôsobil trvalé protesty a týždne ochromujúcich štrajkov.

Tieto zmeny by vytvorili univerzálny systém, ktorý by ukončil osobitné režimy, ktoré by niektorým pracovníkom umožnili predčasne odísť do dôchodku. Vláda prezidenta Emmanuela Macrona chcela zvýšiť vek na plný dôchodok o dva roky na 64 rokov, ale po štrajku, ktorý sa začal začiatkom decembra, trochu zvoľnil.

V Paríži pokračujú demonštrácie proti dôchodkovej reforme
Francúzi naďalej protestujú proti dôchodkovej reforme, informuje maďarské vydanie Euronews. V utorok sa desaťtisíce ľudí vydali do ulíc v Paríži aby sa zúčastnili na demonštrácii proti plánovaným škrtom v dôchodkoch Masové skupiny zamestnancov... Čítať ďalej
19 | 12 | 2019 | Karolína Kristínová