Ako môže Matovič vyskladať novú vládu a kto bude premiérom?
01 | 03 | 2020 I Peter Haluza

Finančne najzaujímavejšie rezorty ako ministerstvo hospodárstva a dopravy budú predmetom súboja zákulisných bojov záujmových skupín.


Podľa predbežných informácií, ktoré sa začali šíriť zákulisím politických strán, sa plánuje Igor Matovič stať prioritne predsedom parlamentu. Jeho kľúčovou úlohou totiž bude dohľad nad jeho vlastným, mimoriadne rôznorodým poslaneckým klubom, ktorý vzišiel z týchto volieb. Jeho víťazstvo mu tak paradoxne môže významne skomplikovať politickú budúcnosť.

Všetci jeho budúci poslanci totiž nemajú k matovičovcom tak blízko, aby dvíhali ruku za každý jeho návrh. Pripomeňme, že kandidátka OĽaNO bola zložená aj zo strán  OĽaNO, NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola.

"Keď budeme dobrou nevestou, Igor si nás nájde," povedal Boris Kollár
Akýkoľvek partner sa môže spoľahnúť na slovo hnutia Sme rodina alebo jeho lídra Borisa Kollára. Vyhlásil to šéf hnutia po spočítaní viac ako 70 percent hlasov v sobotných parlamentných voľbách. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | TASR


Aj táto paradoxná situácia však dáva hnutiu OĽaNO mimoriadne silnú vyjednávaciu pozíciu pri zostavovaní vlády a delení ministerstiev. Alfou a omegou je obsadenie silových rezortov, takže ministerstvá vnútra a obrany zrejme obsadia matovičovci samotní a tie nepustia nikomu.

Aj keď financie mali patriť Sulíkovi a spol. v prípade, že budú druhou najsilnejšou opozičnou stranou, ich záujem o toto ministerstvo je taký silný, že by si ho aj napriek slabšiemu volebnému výsledku mohli presadiť. Sulíka ako ministra financií bude musieť akceptovať ešte aj opozícia.

Nechcené ministerstvo zdravotníctva ale bude musieť vziať na zodpovednosť samotné OĽaNO a pravdepodobne ho môže obsadiť Annou Záborskou, ktorá má byť „hrádzou proti Pente“. Vzhľadom na silný sociálny podtón kampane má ministerstvo sociálnych vecí a rodiny pripadnúť hnutiu Sme rodina, kde by mohol sedieť samotný Kollár, alebo Krajniak. Ako dopadne koaličná dohoda ešte nevedno presne, ale k tomuto rezortu by si Kollár zrejme zapýtal jedno z ekonomických ministerstiev a to pravdepodobne hospodárstvo. V koalícii bude totiž druhou najsilnejšou stranou.

Takto vyzerali slovenské vlády: Mečiar valcoval, Fico sociálne kanibalizoval, Dzurinda reformne bicykloval a Radičovú potopili
Zdroj: Webnoviny.sk Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | SITA


Ak sa vôbec podarí dohodnúť koalícia so stranou Za ľudí, bude im podľa predbežných informácií ponúknuté ministerstvo zahraničných vecí na ktoré by si mohol sadnúť exprezident A. Kiska.

Keďže Matovič disponuje viac ako 50 poslancami v NRSR, bude mu patriť väčšina ministerstiev. Ostatné strany tak môžu v koalícii počítať maximálne tak s dvomi ministrami. Pritom vôbec nebude záležať na ich odbornosti, ale pôjde o delenie moci. Budaj by tak mohol skončiť ako minister kultúry a niekto ako Grendel sa bude biť za ministra spravodlivosti.

Skutočne kľúčové ministerstvá, kde sa dá naryžovať najviac peňazí, však budú dozaista predmetom vyjednávania oligarchov v pozadí strán. Konkrétne ide totiž o ministerstvá hospodárstva, dopravy, životného prostredia a obrany. Zbrojári na obrane však zjavne dostanú na pár mesiacov stopku a Matovič bude musieť rozhodnúť čo zo stíhačkami a ako sa postaví k americkým vojenským základniam.

Kto však bude napokon premiérom ešte skutočne nevedno. Zrejme sa dočkáme veľkých prekvapení a tak sa ukáže, koho sme si vlastne zvolili.

Uspeje Matovičova „nepolitická“ koalícia? Akúkoľvek chybu môže využiť Smer či Kotleba
Tesne po voľbách je jasné, že novú vládu zostaví Igor Matovič. Jeho populistická koalícia však nemusí trvať dlho. Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok