Pedofilov by mohlo byť možné vystopovať podľa odtlačkov ich rúk
29 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Päťročný výskumný projekt sa pokúsi zistiť, či sú ruky jedinečné pre jednotlivcov, tak ako napríklad odtlačky prstov. Podľa skupiny vedcov by mohli byť kľúčom k chyteniu online zneužívateľov detí odtlačky rúk. Informuje skynews.


Vedci z univerzít Lancaster a Dundee skúmajú, či sú ruky jedinečné, rovnako ako odtlačky prstov. Hlavnou motiváciou tejto štúdie je pomôcť vyšetrovateľom identifikovať pedofilov z videozáznamov a obrazov zdieľaných online, kde chrbát rúk je často jednou z viditeľných čŕt páchateľa. Tím dúfa, že „vytrénuje“ počítače na získavanie anatomických prvkov z anonymných fotografií poslaných občanmi.

To umožní navrhnúť algoritmy, ktoré pomôžu polícii spojiť podozrivých s trestnými činmi iba z obrazov ich rúk. Štúdia potrebuje viac ako 5 000 dobrovoľníkov, aby existoval dostatok údajov, ktoré by dokázali bez akýchkoľvek pochybností dokázať, či sú naše ruky jedinečné. Forenzný antropológ profesor Dame Sue Black dodal: „Naše ruky vykazujú mnoho anatomických rozdielov v dôsledku nášho vývoja, vplyvu genetiky, starnutia, životného prostredia alebo dokonca nehôd."

„Vieme, že znaky ako žilové vzory, vrásky na koži, pehy a jazvy sa medzi našimi pravými a ľavými rukami líšia. Je tomu tak dokonca aj medzi identickými dvojčatami." „Tešíme sa na postupné pokroky vo vede, aby sme mohli analyzovať a porozumieť všetkým faktorom, vďaka ktorým je ruka jedinečná. " „Tieto znalosti potom môžeme použiť na vývoj sofistikovaných počítačových algoritmov a nových forenzných nástrojov, ktoré pomôžu orgánom činným v trestnom konaní zadržať tých, ktorí poškodzujú najzraniteľnejších v našej spoločnosti."

Propagácia a podpora pedofílie je od januára trestným činom
02 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Ale nedokážeme to bez pomoci tisícov dobrovoľníkov. Táto životne dôležitá práca závisí od našej schopnosti analyzovať veľké množstvo rúk a zistiť, aké sú rozdiely." „Stanete sa súčasťou nášho projektu a môžete sledovať vývoj nášho výskumu prostredníctvom našej webovej stránky a dokonca nám pomáhať účasťou na iných projektoch, ktoré budeme rozvíjať.“ Každý, kto sa chce zúčastniť na štúdii, musí mať viac ako 18 rokov a prístup prostredníctvom aplikácie na adrese h-unique.lancaster.ac.uk.

Žiadne obrázky nebudú zdieľané s externými agentúrami a na konci päťročného projektu budú zničené. Bryan Williams, lektor biometrie a identifikácie ľudí na Lancasterskej univerzite, uviedol: „Nástroje, ktoré budeme vyvíjať, spoľahlivo a dôkladne informujú rozhodnutia v trestných súdoch. „Mohli by sa tiež použiť na pomoc orgánom činným v trestnom konaní rýchlo a autonómne analyzovať hodiny záznamu a tisíce ofenzívnych obrazových záznamov.“

V Srbsku pátrajú po trestanom pedofilovi, uniesol malé dievča
Celé Srbsko vo štvrtok so zatajeným dychom sleduje policajné pátranie po v minulosti už trestanom nebezpečnom pedofilovi, ktorý už pred týždňom uniesol malé dievča a je s ním na úteku. Čítať ďalej
26 | 12 | 2019 | SITA