Zamestnanca BP, ktorého prepustili za parodovanie spoločnosti v Hitlerovom „meme“ získal prácu späť
28 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Rafinérsky pracovník ropného giganta BP v Austrálii úspešne získal späť svoju prácu po tom, čo bol prepustený za parodovanie spoločnosti v známom Hitlerovom „meme“. 


BBC uvádza, že Scott Tracey použil scénku z populárneho filmu Pád tretej ríše (Downfall) z roku 2004 na vykreslenie scén z vyjednávania o mzdách spoločnosti a zverejnil ich v uzavretej skupine na Facebooku. Neskôr ho prepustili s oddôvodnením, že video bolo urážlivé.

Odvolací súd však v piatok zistil, že je neprimerané tvrdiť, že paródia prirovnala manažérov BP k nacistom, nakoľko nikde priamo nespomenul názov spoločnosti ani neoznačil konkrétnych ľudí.

„Každý, kto pozná meme, nemohol myslieť vážne, že použitie klipu malo nejaký reálny základ na prirovnanie Hitlera alebo nacistov k nadriadeným spoločnosti BP,“ napísala vo svojom vyhlásení Komisia pre spravodlivú prácu.

Američan, ktorému vypadla 18-mesačná vnučka z 11. poschodia výletnej lode priznáva svoju vinu
Američan obvinený zo smrti svojej vnučky na palube výletnej lode v Portoriku priznáva svoju vinu a po dohode s rodinou je prepustený. Uvádza BBC. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Video zobrazuje scénu z filmu Pád tretej ríše, v ktorej Hitler konfrontuje svojich generálov vo svojom bunkri a nahradil pôvodné titulky za titulky s tématikou o mzdách, čím vytvoril paródiu.

Spoločnosť BP prepustila Traceyho v roku 2018 po tom, čo považovala video za „veľmi útočné a nevhodné“, čo bolo v pôvodnej výpovedi potvrdené. Tracey však argumentoval, že nechcel nikoho uraziť a že video malo slúžiť iba ako vtip. Dodal, že neidentifikoval BP ani nikoho konkrétne.

Po tom, ako Komisia pre spravodlivú prácu zistila, že meme bola „kultúrne odlúčená“ od skutočných udalostí dodala, že sa používa „tisíckrát reálnejšie a viac priame parodovanie na účely poníženia v satirickej napodobenine situácií alebo ľudí“.

Traceyho advokát, Kamal Farouque, povedal miestnej tlači, že „je skutočne rád, že sa mu vrátila práca a teší sa na návrat do práce v rafinérii BP.“

Čína pripravuje 100 000 kačíc na boj proti pakistanským rojom kobyliek
Čína sa pripravuje na nasadenie 100 000 kačíc do susedného Pakistanu, aby pomohla bojovať proti rojom kobyliek, ktoré ničia poľnohospodárom plodiny. Informuje BBC. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Timotej Dudka