Vzorom kolies japonského lunochodu sú ťavie kopytá
28 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Neobvyklá konštrukcia by mala vozidlu pomôcť nezapadnúť v mesačnom prachu, ktorý je omnoho jemnejší a zradnejší než saharské piesky. Uviedol Life.ru.


Na výstave Consumer Electronics Show v Las Vegas predviedli prototyp kolesa pre plánované japonské vozidlo na Mesiac. Jeho konštrukcia napodobňuje tvar kopyta ťavy. Je ako dvojité koleso. Teda dve pneumatiky umiestnené blízko seba. Ako vývojári zdôraznili, také „dvojité“ kopyto pomáha ťavám, aby neuviazli v piesku. Presne ten istý účinok očakávajú od svojich „ťavích“ kolies.


Nové kolesá sú navrhnuté pre vozidlo, ktoré má po Mesiaci rozvážať od dvoch do štyroch astronautov. Bude to uzavretý vzduchotesný stroj. Naplánovaných je takmer desať tisíc kilometrov jazdy. Lunárny prach na povrchu satelitu Zeme je veľmi jemný a drsný. Preto sú „pneumatiky“ pre koleso tkané z hrubých tyčí. Tie sú vyrobené z materiálu podobného „oceľovej vlne“. Vo vnútri sú kovové popruhy, ktoré dávajú pohybu pružnosť. Čo pomáha udržať váhu vozidla.

Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA) naplánovala odoslanie vozidla na Mesiac na rok 2029. Na zostrojení vozidla sa podieľa spoločnosť Toyota. Samotné výnimočné kolesá dodá firma Bridgestone, ktorá je známym výrobcom automobilových pneumatík.


VIDEO: Meteor s modrým odtieňom rozžiaril nočnú oblohu
Obyvatelia Arizony mohli začiatkom tohto týždňa spozorovať vzácne nebeské divadlo, keď meteor s modrým odtieňom rozžiaril celú oblohu veľkolepým spôsobom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Marek Molnár