Treba rátať s vlnou migrantov, varuje Orbán
28 | 02 | 2020 I TASR

Musíme rátať s migračnou vlnou, musíme rátať s pravidelnými útokmi na maďarské hraničné zábrany, reagoval v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na správy z Turecka, že krajina nebude sýrskym utečencom brániť v snahe dostať sa do Európy.


V rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió Orbán zdôraznil, že "treba chrániť maďarské hranice a Maďarov". Podľa jeho vyjadrenia v prípade príchodu akejkoľvek migračnej vlny sú maďarské orgány pohraničnej stráže schopné ochrániť hranice.

Premiér dodal, že v tejto otázke už začali organizovať schôdzku predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorá sa bude konať ešte pred summitom Európskej únie, ktorá bude koncom marca.

Vojna v Idlibe bude mať vážne následky pre všetkých vrátane Turecka, vyhlásil ruský senátor
Turecko by malo vziať do úvahy, že bude trpieť aj vtedy, ak začne rozsiahlu operáciu v Idlibe, varoval ruský senátor, pričom dodal, že ak Erdogan dúfa, že získa podporu NATO, bude sklamaný. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Turecko už viac nebude brániť utečencom zo Sýrie v ich snahe dostať sa do Európy, vyhlásil podľa agentúry Reuters vo štvrtok jeden z vysokopostavených tureckých predstaviteľov.

Ako uviedol zdroj, tamojšia polícia, pobrežná stráž a príslušníci pohraničných bezpečnostných zložiek dostali rozkaz, aby utečencom nebránili pri prekračovaní pozemných hraníc a nezastavili ich ani počas plavby cez more.

Reakcia Turecka súvisí s očakávaným príchodom utečencov z provincie Idlib na severozápade Sýrie, kde prišlo od začiatku decembra minulého roka o život viac ako 300 civilistov a takmer milión obyvateľov bol vysídlený.

Turecko nezastaví utečencov, ktorí chcú ísť do Európy
Stovky európskych migrantov začalo smerovať do severozápadného Turecka smerom k Bulharsku a Grécku. Vládnuca strana prezidenta Recep Tayyip Erdogana vyhlásila, že utečenci začali svoju cestu po sýrskom útoku v Idlibe. Informuje DW. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Dominik Simon