Stále viac Rusov uteká pred Putinom
28 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Počet nespokojných občanov Ruska narastá, mnohí emigrujú. Situácia sa vyhrotila najmä v lete, keď boli násilím potlačené protesty opozície proti Putinovmu režimu. Správu zverejnil portál glob.sk.


Agentúra pre výskum verejnej mienky Levada zistila, že 53 percent mladých ľudí vo veku 18-24 rokov chce krajinu opustiť. Jedným z hlavných dôvodov je zlá hospodárska situácia. Mimo ropného a plynárenského priemyslu existuje len málo atraktívnych a dobre platených pracovných miest,” citoval Felixa Krawatzeka z berlínskeho Centra pre východoeurópske a medzinárodné štúdie rakúsky Kuriér. Platy sú podľa neho zlé, panuje korupcia a zadávanie práce je netransparentné.

Think tank Atlantic Council zistil, že až 40 percent z tých, ktorí opustili krajinu, odišli kvôli politickej situácii. "V posledných jeden, dvoch rokoch sa niečo zmenilo. Nespokojnosť s tým, kam vývoj v krajine smeruje, narastá,” uviedol Krawatzek. Tretina emigrovala, pretože im v Rusku chýbajú politické práva a slobody.

Odchádza najmä “inteligencia”, takmer 90 percent emigrantov má vyššie vzdelanie. Faktom je, že od rozpadu Sovietskeho zväzu opustilo krajinu najmenej 4,5 milióna Rusov. Rusi v zahraničí sú treťou najväčšom exilovou komunitou na celom svete.

„Ste skutočný?“ Pýtal sa moderátor Putina, ktorý odmieta dvojníka
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok prezradil, že mu po nástupe na funkciu prezidenta ponúkali dvojníka, aby ho zastupoval pri potenciálne nebezpečných udalostiach, čo odmietol. Informuje BBC. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Timotej Dudka