Kosovský premiér Albin Kurti o Srbsku, nemožnosti výmeny území a koho by mal diplomat Borrel zastupovať
28 | 02 | 2020 I Dominik Simon

V exkluzívnom rozhovore s Euronews nový kosovský premiér Albin Kurti varuje úradníkov Európskej únie, aby rešpektovali nezávislosť jeho krajiny.


Kurti tvrdí, že šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell - rodený Španiel ktorý neuznáva Kosovo - by mal zastupovať EÚ a nie jeho predchádzajúce národné postoje. „Možno by Borrell mal v záujme európskeho riešenia zvážiť celý problém západného Balkánu. Každý, kto popiera túto realitu alebo sa snaží priniesť akékoľvek riešenie bez toho, aby prijal tento štát a vôľu obyvateľov, ublíži krajine sebe alebo sebe. “

Kurti prevzal moc v Kosove začiatkom februára po viac ako dvoch desaťročiach opozície. Jednou z jeho hlavných úloh je vyjednávať so Srbskom, aby sa vyriešili spory medzi týmito dvoma národmi. Premiér sa však nezaoberá myšlienkou výmeny častí územia. „Kosovo sa nemôže zapojiť do žiadneho takzvaného projektu výmeny pozemkov alebo územných výmen. Všetky tieto projekty v minulosti zlyhali a tiež v budúcnosti zlyhajú ... Územné riešenia sú receptom na nové konflikty, nie na mier."

EÚ sa teraz snaží nadviazať dialóg medzi Prištinou a Belehradom s nádejou, že vzťahy sa od vyhlásenia nezávislosti Kosova v roku 2008 obnovia.

Kosovo a Srbsko obnovujú priame lety 20 rokov po vypuknutí vojny
Srbsko a odtrhnuté Kosovo obnovili priame lety medzi hlavnými mestami potom, čo boli zastavené počas krvavého konfliktu pred dvoma desaťročiami. Informuje RT. Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Dominik Simon