Zamestnanci súdov potrebovali doškoliť v používaní štátneho jazyka
27 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Aj sudcovia a zamestnanci súdov potrebujú školenia v používaní štátneho jazyka.Ako vyplýva z Piatej správy o stave používania štátneho jazyka na našom území v období od 1. októbra 2017 do 30. septembra 2019 im bolo zorganizovaných 18 školení.

Obsahovo boli zamerané na päť tém: Normalizovaná úprava písomností, Jazyková kultúra a štylizácia úradných písomností, E-etiketa a elektronická komunikácia, Zvyšovanie jazykovej kultúry úradných písomností a Štylizácia úradných písomností a elektronická komunikácia.



Prínos sa vraj prejavil

Podľa správy sa na školeniach zúčastnilo celkom 753 zamestnancov súdov, čo predstavuje 21,3 % z celkového počtu zamestnancov súdnictva. Všetky školenia viedla lektorka doc. Ing. Ľudmila Velichová, PhD. Prínos jazykových školení sa vraj prejavil v pracovných výstupoch (dokumentoch), čo pozitívne ohodnotili nielen samotní zamestnanci, ale aj Ministerstvo spravodlivosti SR.

„Predkladanie hodnotiacich správ o stave používania štátneho jazyka spolu s následne uskutočňovanými opatreniami, úlohami a odporúčaniami postupne prináša výsledky vo viacerých oblastiach jeho používania vo verejnom styku. Prínosom je napríklad zavedenie systému školení z jazykovej kultúry pre zamestnancov ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy, ako aj zamestnancov súdov, pričom počet školení a ich pozitívny vplyv na kvalitu materiálov vznikajúcich v činnosti štátnej správy narastá,“ uvádza sa v správe, ktorú predložilo Ministerstvo kultúry SR.
Nové témy

Okrem štandardných oblastí, akými sú napríklad jazykové vzdelávanie zamestnancov štátnej správy, zvyšovanie úrovne používania štátneho jazyka v školstve a taktiež v mediálnej oblasti, správa priniesla aj nové témy. Je to napríklad téma používania štátneho jazyka v oblasti reklamy, zavedenie školení z jazykovej kultúry pre verejnú správu, ako aj informácie o predložených návrhoch na novelizáciu zákona o štátnom jazyku.

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky je povinné predložiť raz za dva roky na rokovanie vlády správu o stave používania štátneho jazyka na území SR. Túto povinnosť mu stanovuje zákon o štátnom jazyku od roku 2012.

Najviac efektívni sú sudcovia v Malackách, najmenej sa darí ich kolegom na súde Bratislava I
Najviac efektívni sú sudcovia na Okresnom súde v Malackách, najmenej sa darí ich kolegom na súde Bratislava I. Vyplýva to z údajov Analytického centra Ministerstva spravodlivosti SR za rok 2019, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor.... Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | SITA