Sýrske vládne sily získali celkovú kontrolu nad provinciou Idlib
27 | 02 | 2020 I TASR

Jednotky Ruskom podporovanej armády sýrskeho prezidenta Bašára Asada získali plnú kontrolu nad južnou časťou provincie Idlib po tom, ako podnikli ďalšie ťaženie proti povstalcom. Vo štvrtok o tom informovala mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), píše agentúra Reuters.


Vládne sily podľa SOHR obsadili počas uplynulých troch dní približne 60 miest a dedín v južnej časti Idlibu, ako aj v priľahlej provincii Hamá.

Boje z posledných mesiacov, ktoré umožnili rýchly postup sýrskych vládnych síl, vyhnali z domovov už takmer milión Sýrčanov. Len za posledné dni sily verné sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi obsadili v Idlibe desiatky dedín.

Vládne sily, ktoré v súčasnosti kontrolujú 70 percent územia Sýrie, opakovane vyhlasujú, že chcú opätovne ovládnuť celú krajinu vrátane guvernorátu Idlib. Od začiatku ofenzívy zahynulo v Idlibe už vyše 300 civilistov.

Čínske mesto ponúka viac než 1 000 dolárov tomu, kto sa prihlási s príznakmi na koronavírus
Mesto v Číne sa rozhodlo, že rozdávanie peňazí môže byť tou najlepšou motiváciou pre ľudí, ktorí trpia príznakmi smrtiaceho koronavírusu a nechcú sa nahlásiť zdravotníckym orgánom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Marek Molnár