Rusko narúša GPS signály amerických stíhačiek F-35 a F-22 na Strednom východe
27 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Rusko narúša systémy GPS amerických vzdušných jednotiek na Strednom východe, najmä v okolí Sýrie a Izraelu. Informuje Nationalinterest.


"Od minulej jari americkí piloti lietajúci na Strednom východe, poznamenali, že ich GPS systémy ukazovali nesprávnu polohu alebo prestali pracovať úplne," informovali americké úrady.

Podľa údajov, ktoré zhromaždili americkí vedci, signál, ktorý narušil (a pravdepodobne naďalej narúša) satelitnú navigáciu stíhačiek F-35 a F-22 lietajúcich cez izraelský vzdušný priestor, pochádza z ruskej leteckej základne Hmeimim v Sýrii.

Rusko sa s najväčšou pravdepodobnosťou snaží zasahovaním a vykonávaním aktívnej elektronickej vojny chrániť svoje jednotky v Sýrii aj pred vzdušnými útokmi. Izrael tvrdí, že narúšané sú aj GPS signály civilných letov a sú „stále viac a viac presvedčení,“ že zlyhania GPS systémov v tomto regióne „sú vedľajším účinkom ruského rádiového rušenia v Sýrii“.

Hovorca Kremľa potvrdzuje vyhlásenie ruského generála, že NATO pripravuje armádu na veľký konflikt
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že verí názoru vysokopostaveného ruského generála, ktorý vyhlásil, že zintenzívnené cvičenia NATO od minulého roku naznačujú, že vojenské jednotky sa pripravujú na veľký vojenský konflikt. Portál RT... Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Predpokladá sa, že Moskva sa snaží zasahovať do amerických stíhacích lietadiel, ktoré sa údajne pravidelne snažia zaútočiť na ruskú základňu Khmeimim. Od apríla 2019 americké vzdušné sily nasadili stíhačky F-22 a F-35 v Katare a v Spojených arabských emirátoch v rámci širšieho nárastu posíl v dôsledku americko-iránskej konfrontácie.

Rusko vedie „GPS vojnu“ aj na európskom kontinente, uvádza americká publikácia. "Rušenie GPS signálov sa prvýkrát zistilo počas rozsiahleho cvičenia NATO v Nórsku koncom októbra 2018." Nórska vojenská spravodajská služba uviedla, že zaznamenala zdroj narúšania GPS signálu na ruskej vojenskej základni, ktorá sa nachádza na silne opevnenom polostrove Kola.

Americké letectvo v súčasnosti plánuje testovanie GPS systémov odolných voči nepriateľskému narúšaniu.

Rakúsko a Chorvátsko potvrdili prvé prípady koronavírusu, infekciu doniesli z Talianska
Rakúsko a Chorvátsko sa stali najnovšími krajinami, ktoré ohlásili svoje prvé tri prípady koronavírusu. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | Timotej Dudka