Kočner mal mať prsty aj v kauze Čistý deň, kde dochádzalo k sexuálnemu zenužívaniu mladistvých
27 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Dáta z Kočnerovej knižnice najnovšie odhalili spojitosť medzi Mariánom Kočnerom a manželmi Tománkovcami, známymi z kauzy Čistý deň, kde dohádzalo k sexuálnemu zneužívaniu chovankýň.


S mužom z tzv. mafiánskych zoznamov si manželský pár vymenil stovky správ. Informoval o tom portál aktuality.sk. Analýza dát od medzinárodnej siete investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) ukazuje, že Kočner, aktuálne figurujúci vo viacerých kauzách vrátane vraždy novinára a jeho snúbenice, stál v pozadí vysoko citlivého prípadu. Cez Tománkovcov sa údajne snažil ovplyvňovať aj vyšetrovanie zneužívania detí v Čistom dni.


Kauza v resocializačnom zariadení v Galante sa naplno ukázala pred štyrmi rokmi. Ide o deti, ktoré sa liečili zo závislosti od drog. Súd vymeral bývalému zamestnancovi za sex s vtedy 14-ročnou chovankyňou päť rokov, štyri mesiace a pokutu 500 eur. Tamojší psychológ dostal za sex s troma neplnoletými klientkami počas terénneho pobytu na chate trojročnú podmienku.


„Osoby, ktoré mal chrániť, boli takýmto spôsobom zo strany obvineného zneužité. Na to boli v resocializačnom zariadení, aby bolo o ne postarané, nie na to, aby sa zúčastnili nejakých až orgií, čo môžeme uviesť bez akýchkoľvek nadsázok a je to zrejmé z celého spisového materiálu,“ uviedol počas súdneho pojednávania sudca na adresu psychológa.


Resocializačné zariadenie Čistý deň už dnes nefunguje - prišlo o akreditáciu. Zastavili im aj prísun peňazí od štátu. Naposledy im ešte bolo vyplatených celkovo vyše 12-tisíc eur v dvoch várkach. Bolo to v roku 2018.


Médiá zverejnili aj informáciu, že ex-riaditeľ resocializačného zariadenia má novú prácu. Peter Tománek sa zamestnal v ďalšom resocializačnom zariadení v Krupine, ktoré sa venuje deťom aj dospelým.

M. Šuliga na NAKA odmietol, že je autorom videí o Andrejovi Kiskovi
Popradský podnikateľ Michal Šuliga, ktorý je hlavným aktérom videí týkajúcich sa pozemkov exprezidenta Anfreja Kisku, v stredu vypovedal pred vyšetrovateľkou NAKA v Poprade. Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | Peter Haluza