Klimatickí aktivisti vyhrali súdny spor o rozšírení londýnskeho letiska
27 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Kontroverzné plány londýnskeho letiska Heathrow na výstavbu tretej pristávacej dráhy boli po súdnom rozhodnutí zamietnuté. Informuje BBC.


Vládne rozhodnutie o rozšírení Heathrow bolo nezákonné, pretože nezohľadnilo záväzky v oblasti klímy, uviedol odvolací súd. Hovorca letiska povedal, že o pláne na rozšírenie letiska informovali vládne úrady, ale vláda nepodala žiadne odvolanie.

Sudcovia uviedli, že v budúcnosti by letisko mohlo zrealizovať plány na výstavbu tretej pristávacej dráhy, iba ak bude v súlade s britskou politikou v oblasti klímy. Prípad predložili environmentálne skupiny a starosta Londýna.

Rusko narúša GPS signály amerických stíhačiek F-35 a F-22 na Strednom východe
Rusko narúša systémy GPS amerických vzdušných jednotiek na Strednom východe, najmä v okolí Sýrie a Izraelu. Informuje Nationalinterest. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Odvolací súd zistil, že vláda sa pri podpore kontroverzných plánov neriadila politikou Spojeného kráľovstva. Vláda má povinnosť zohľadniť parížsku dohodu o klíme, ktorá sa snaží obmedziť globálne otepľovanie. Súd uviedol, že rozširovanie letiska Heathrow by nebolo v súlade so zákonom a pri plánovaní sa nezohľadnili tieto záväzky v oblasti klímy.

Jedna z environmentálnych skupín, ktorá prípad predložila, Greenpeace, uviedla, že vláda musí „natrvalo zamietnuť plány na rozšírenie letiska“.

Od tejto chvíle by každé rozhodnutie zasiahnuť do obmedzovania globálneho otepľovania v Spojenom kráľovstve mohlo čeliť právnym problémom, ak nebude v súlade so zákonom o zmene klímy, ktorý do roku 2050 nariaďuje takmer nulové emisie.

Hovorca Kremľa potvrdzuje vyhlásenie ruského generála, že NATO pripravuje armádu na veľký konflikt
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že verí názoru vysokopostaveného ruského generála, ktorý vyhlásil, že zintenzívnené cvičenia NATO od minulého roku naznačujú, že vojenské jednotky sa pripravujú na veľký vojenský konflikt. Portál RT... Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Timotej Dudka