KAUZA: Súd uznal Mariana K. a Pavla R. vinnými v kauze falšovania zmeniek
27 | 02 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Špecializovaný trestný súd dnes uznal  Mariana K. a Pavla R. vinnými v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.


Mariana K. odsúdili na 19 rokov väzenia v tretej nápravnovýchovnej skupine a na peňažný trest 10-tisíc eur. Pavol R. bol tiež odsúdený na 19 rokov.

Prokurátor pôvodne navrhol pre obvinených trest 20 rokov a pre Mariana K. aj peňažný trest 300-tisíc eur. Verdikt súdu nie je právoplatný, procesné strany sa môžu vyjadriť v zákonnej lehote o možnom odvolaní.

Pokiaľ ide o hodnotenie dôkazov, podľa predsedu senátu Emila Klemaniča bola najpodstatnejšia neverejná výpoveď svedka Petra Tótha a tiež prepisy komunikácie z Threemy. Tóth odovzdal orgánom činným v trestnom konaní telefóny Mariana K., do komunikácie v Threeme však podľa názoru súdu nezasahoval. Obsah komunikácie týkajúcej sa zmeniek podľa Klemaniča nespochybnila ani obhajoba.

Klemanič takisto pripomenul výpovede viacerých svedkov, ktorí skonštatovali, že zmenky nikdy nevideli.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

Markíza dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Pavol R. pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek, a tie neboli registrované v účtovných dokladoch.

Kočner mal mať prsty aj v kauze Čistý deň, kde dochádzalo k sexuálnemu zenužívaniu mladistvých
Dáta z Kočnerovej knižnice najnovšie odhalili spojitosť medzi Mariánom Kočnerom a manželmi Tománkovcami, známymi z kauzy Čistý deň, kde dohádzalo k sexuálnemu zneužívaniu chovankýň. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová


Takisto podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Mariana K., ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Ešte v občianskoprávnom konaní Markíza navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade jednej zo zmeniek v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Ruské väzenie: „Uvítanie“ väzňa netrvalo ani tri hodiny, neprežil to
„Iniciačný rituál“ v trestaneckej kolónii číslo 6 sa stal osudný 32-ročnému Romanovi Saryčevovi. Dobili ho na smrť, hoci kvôli svojmu zdravotnému stavu tam ani nemal byť. Reportáž priniesla BBC. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Natália Sollárová