Na stravovanie detí má významný vplyv príjem a vzdelanie rodiča
26 | 02 | 2020 I SITA

Čím má rodič vyššie vzdelanie a príjem, tým je vyšší predpoklad, že budú mať jeho deti lepšie stravovacie návyky. Povedal to na dnešnej konferencii projektu Viem čo zjem vedúci Odboru podpory zdravia Úrad verejného zdravotníctva SR Róbert Ochaba.


Z prieskumu, ktorý bol popri projekte vypracovaný, vyplýva, že takmer 20 percent detí trpí na Slovensku nadváhou či obezitou. Vplyv na to majú hlavne pohybové aktivity detí, pitie sladených nápojov a stravovanie sa v školských jedálňach. Nadváhu majú hlavne deti zo západného Slovenska, výnimkou je Bratislava. Na prieskume sa zúčastnilo 991 rodičov detí, ktoré majú osem až 11 rokov.

„Ak je vyššie vzdelanie rodičia, ak je vyšší príjem, tým je vyšší predpoklad, že budú lepšie stravovacie návyky,“ priblížil Ochaba. Podľa prieskumu rodičia s nižším príjmom a vzdelaním žijú menej zdravo, no deti z tohto prostredia sa vo väčšej miere venujú pohybovým aktivitám mimo školy. Každý deň nezdravé jedlo konzumuje dve percenta detí, najčastejšie rodičov s nižšími príjmami a vzdelaním.

Prídavky na deti súčasní poslanci nezvýšia, parlament nebol uznášaniaschopný
Po druhom neúspešnom hlasovaní o zrýchlenom konaní k novele zákona o prídavku na dieťa predseda parlamentu Andrej Danko ukončil rokovanie 58. schôdze Národnej rady SR. Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | SITA


Medzi tri hlavné hlavné faktory, ktoré majú vplyv na obezitu dieťaťa, sú hlavne pohybové aktivity, pitie sladených nápojov a aj to či dieťa obeduje v školskej jedálni. Deti, ktorých sa nadváha týka, sa menej často nielen hýbu, ale aj obedujú častejšie v školských jedálňach. Na škole sa stravujú vo väčšej miere mladšie deti, ktorých rodičia majú vyšší príjem aj vzdelanie.

Každý deň jedáva sladkosti 44 percent detí, tri až štyrikrát do týždňa si na nich pochutí vyše 30 percent detí. Podľa prieskumu zhruba 70 percent detí zje len jednu porciu sladkého, ak v daný deň niečo sladké má. Sladené nápoje pije 24 percent, no v porovnaní s rokom 2017 stúpol počet detí, ktoré tieto nápoje nepijú vôbec. Z ôsmich percent narástol o sedem percentuálnych bodov.

Z maľovania "ružovej budúcnosti" naskakuje "husia koža"
Prebratý komentár z portálu orientacie Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | Igor Cibula


Prieskum sledoval aj pohybové aktivity mimo školy. Napriek tomu, že väčšina detí sa venuje takýmto aktivitám jeden až dvakrát cez týždeň, frekvencia pohybu u detí klesá. Takmer 20 percent detí má pohybové mimoškolské aktivity každý deň, čo je o desať percent menej, ako to bolo v roku 2017.

Projekt Viem, čo zjem je súčasťou globálneho programu Nestlé pre zdravie detí, ktorý sa od roku 2009 postupne rozšíril do 84 krajín sveta a doposiaľ sa na ňom zúčastnilo približne osem miliónov detí. Na slovenských školách funguje už štvrtý rok. Deťom prináša informácie, vďaka ktorým sa lepšie orientujú v tom, čo je pre ich zdravie prospešné a čo im, naopak, môže uškodiť. Do projektu sa zapojilo vyše 10 843 detí zo 104 základných škôl.

Facebook zablokoval Kulturblog a ďalšie pro-kotlebovské stránky
Skončilo sedem stránok na Facebooku, ktoré mali strane ĽSNS pomáhať v kampani. Čítať ďalej
26 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok