Šesť sudcov indického najvyššieho súdu postihla prasacia chrípka
25 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Niekoľko sudcov z najvyššieho súdu v krajine údajne ochorelo vírusom chrípky H1N1. Existujú špekulácie, že by to mohlo oddialiť niekoľko dôležitých vypočutí. Píše DW.


Šesť sudcov najvyššieho súdu je pozitívnych na H1N1, inak známy ako prasacia chrípka, povedal v utorok sudca Dhananjaya Y. Chandrachud z indického najvyššieho súdu. Dodal, že sa uskutoční stretnutie s hlavným šéfom spravodlivosti krajiny Sharadom Arvindom Bobdeom, aby sa prediskutovali opatrenia vrátane možných očkovaní osôb pracujúcich na najvyššom súde. Jeden sudca, Sanjiv Khanna, prišiel na súd s maskou, informovala miestna tlačová agentúra IANS.

Medzi príznaky H1N1 patrí horúčka a zimnica, podobné príznakom nového koronavírusu a medzi zdravými mladými dospelými bol zaznamenaný vyšší výskyt úmrtnosti ako u sezónnej chrípky.

Veľmi znepokojený


Hlavný súd sa tiež stretol s predsedom advokátskej komory najvyššieho súdu Dushyantom Daveom. Hlavný sudca je „veľmi znepokojený a uviedol, že vláda pripravuje na Najvyššom súde zriadiť štátnu lekárňu na vakcináciu a očkovanie,“ uviedol po tomto stretnutí indický mediálny úrad NDTV. Dave dodal, že chrípkou bolo infikovaných aj niekoľko zahraničných delegácií, ktoré sa nedávno zúčastnili na súdnej konferencii v komplexe najvyššieho súdu.

Nemecký softvérový gigant SAP minulý štvrtok zatvoril svoje hlavné kancelárie v Bombaji, Bangalore a Gurgaone z dôvodu „rozsiahlej sanitácie“, po tom čo dvaja chorí zamestnanci, ktorí vykazovali príznaky podobné vírusom, všetkých vydesili. Výsledky vyšetrení ukázali, že obaja pracovníci boli pozitívni na H1N1.

Neprítomnosť sudcov pred súdom by mohla viesť k dočasnému prerušeniu viacerých pojednávaní. Vypočutie v dvoch prípadoch ústavnej lavice, vrátane prípadu náboženskej slobody v chráme Sabarimala, bolo ovplyvnené chorobou sudcov.

India označila rozhodnutie o regióne Džammú a Kašmír za vnútornú záležitosť
Indické ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok vyhlásilo, že nedávny vývoj v súvislosti odobratím autonómneho štatútu himalájskemu regiónu Džammú a Kašmír je výlučne záležitosť Indie. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | TASR