Ľudia umierajú na rakovinu, no štát dáva ruky preč
25 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Kontaminované studne, polia, ba čo viac, ľudia jeden po druhom zomierajú na rakovinu.


Obyvatelia obce Poša vo Vranovskom okrese, ktorí trpia kvôli blízkosti podniku Chemko Strážske, sa pýtajú, čo sa ešte musí stať, aby ich niekto vypočul. Reportáž odvysielala televízia JOJ.

Aktuálne na danom území vyhlásili kvôli PCB látkam mimoriadnu situáciu. Obec Pošu, však vynechali, aj keď je podľa miestnych zamorená tiež. „Môj otec zomrel na rakovinu hrubého čreva, moja mama na rakovinu maternice, moja žena má nádor na maternici, načo mám ďalej čakať? Ďalej to už nejde,“ povedal Gabriel Kaňuch, tamojší občan.
Problém starý 20 rokov

V odkalisku v Poši sa údajne nachádzajú dva milióny kubických metrov toxických látok. Problém vraj trvá už viac ako 20 rokov, no ľuďom nepomáhajú ani protesty či petície. V zamorenej oblasti žije viac ako 20 tisíc obyvateľov. „S nami na odkalisku boli zatiaľ iba novinári. Ale aby tu prišiel niekto z ministerstva alebo napríklad inšpekcia, o tom nemám vedomosť, ani nás neoslovili, ani tu s nami neboli,“ povedal Ján Fenčák, starosta obce Nižný Hrušov.

Štát však dáva od problému ruky preč. „MV SR ani MŽP SR neplánuje v súčasnosti zaradiť odkalisko Poša pod režim mimoriadnej situácie. Navyše odkalisko má svojho prevádzkovateľa, ktorý musí sám urobiť opatrenia, ktoré vyžaduje zákon,“ píše sa v stanovisku ministerstva vnútra.
Profit má súkromná firma

Štát totiž nepovažuje za správne, aby sa na uzatváranie odkaliska používali verejné zdroje, keď profit z prevádzky má súkromná firma. "Situácia v Chemku Strážske, kde sú sudy s PCB látkami je úplne odlišná, nakoľko opatrenia na nápravu nemá kto vykonať, za sudy je možné len ťažko určiť niekomu zodpovednosť," informovalo ministerstvo. „Áno, sú to odlišné situácie, lebo tam boli nájdené sudy a tu na odkalisku je 2 milióny kubíkov toxického odpadu a odkalisko kontaminuje široké okolie celého regiónu," vyjadril sa starosta obce Poša Tadeáš Malý.

Súd rozhodne o obvinení zodpovedných za tragédiu v Prešove
Okresný súd v Prešove bude v utorok 25. februára na neverejnom zasadnutí rozhodovať o obvinených v súvislosti s vyšetrovaním decembrového výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | SITA