Kanada otvára dvere legálnej eutanázií aj pre tých, ktorí nie sú nevyliečiteľne chorí
25 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Kanadská vláda predložila návrh zákona o sprístupnení lekársky podporovanej smrti aj pacientom, ktorí nie sú nevyliečiteľne chorí.


BBC uvádza, že tento zákon umožňuje iba Kanaďanom s degeneratívnymi chorobami, ako je detská mozgová obrna, hľadať u lekárov asistovanú smrť - eutanáziu. Ministerka zdravotníctva Patty Hajdu uviedla, že návrh bude chrániť zraniteľné osoby, ale zároveň poskytne Kanaďanom samostatné rozhodovanie. Návrh bol predstavený v pondelok v kanadskom parlamente a má podporu viacerých strán.

V pondelok liberálna vláda premiéra Justina Trudeaua predložila návrh zákona o asistovanej smrti aj v prípade, že pacient nie je nevyliečiteľne chorý. Vytvorilo by sa dvojaké zariadenie na určovanie spôsobilosti osoby. Rozdeľovalo by pacientov na vyliečiteľne chorých a nevyliečiteľne. Dokázalo by, že pacient čelí „neúnosnému“ utrpeniu. Návrh zákona by vylučoval oprávnenosť pre jednotlivcov trpiacich výlučne duševnými chorobami. Vláda menšín bude potrebovať podporu poslancov iných strán, aby schválila návrh zákona. 

Kanada v septembri 2016 zlegalizovala asistovanú smrť a stala sa jedným z mála miest na svete, kde je legálne pomáhať ľuďom s nevyliečiteľnou chorobou zomrieť. Úmrtia pomocou eutanázie predstavovali v roku 2019 1,89% všetkých úmrtí v Kanade.

Šéf austrálskej bezpečnostnej agentúry varuje pred neonacistickou hrozbou
Šéf ASIO (Austrálska bezpečnostná spravodajská organizácia) varoval pred „skutočnou hrozbou,“ neonacistami, ktorí predstavujú nebezpečie pre krajinu. Informuje BBC. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | Timotej Dudka