High-tech boj s koronavírusom
25 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Čínske úsilie v boji proti Covid-19 pomocou dronov a robotickej technológii je „správne a efektívne“, uviedol britský odborník na letectvo Michael Walsh.

Walsh, generálny riaditeľ neziskovej organizácie Tichomorská Hospodárska Rada, uviedol, že masívne pozastavenie hospodárskych a sociálnych aktivít, ako aj zablokovanie niektorých miest na čínskej pevnine na úkor hospodárskeho rastu a osobného pohodlia, ukázal rázne odhodlanie Pekingu v boji proti patogénu.

"Čísla hovoria samy za seba - urobili správne rozhodnutie," uviedol a poukázal na to, že v posledných dňoch došlo k výraznému poklesu počtu nových infekcií mimo provincie Hubei. Vyhlásil, že nasadenie najmodernejších technológií vrátane robotov a robotiky v boji proti epidémii je veľmi vhodné.

„Bezkontaktné dodávky“ dronov a robotov nesmierne pomohli pri distribúcii urgentných zdravotníckych potrieb a denných nevyhnutností vo Wu-chane a ďalších mestách v Hubei - kde boli vynútené prísne obmedzenia cestnej premávky s cieľom obmedziť šírenie smrtiaceho vírusu, uviedla správa.

Prvá nemocnica v meste Wuhan pre pacientov s Covid-19, privítala 12. februára svojho prvého drona, ktorý prepravil protiepidemické lieky zdravotníckym pracovníkom. Dron urobil 20 letov a v jeden deň distribuoval 70 kg zdravotníckych potrieb. Okrem logistiky sa v niektorých nemocniciach vo Wu-chane používajú lekárske roboty, ktoré sú vybavené technológiou 5G, na diagnózy a dezinfekciu zariadení.

Cieľom je chrániť predných lekárov a zdravotné sestry, ktorých Walsh označil za „pravých hrdinov, ktorí slúžia svojej profesii a krajine zatiaľ čo čelia nepriazni osudu“, pred infikovaním. Takáto krízová situácia v oblasti verejného zdravia naučila svet, aké efektívne môžu byť technológie pri poskytovaní humanitárnej pomoci.

Walsh citoval čínske domáce značky, vrátane SF Express, JD a DJI, ktoré nasadili svoje najnovšie technológie, aby zabezpečili rýchle dodanie zdravotníckych potrieb a chránili obyvateľov Hubei pred nákazou.

Tradičná čínska medicína je účinná pri liečbe COVID-19
17 | 02 | 2020 | Mário Martinka