Nový vlastník TV Markíza môže šíriť čínsku propagandu, tvrdia českí Piráti
24 | 02 | 2020 I Peter Haluza

Česká pirátská strana (Piráti) žiada amerických politikov a akcionárov skupiny CME o prešetrenie možných rizík súvisiacich s predajom firmy do rúk Petra Kellnera a jeho firmy PPF.


Ako informovali Piráti na svoje stránke, v súvislosti s predajom Central European Media Enterprises (CME) oslovili príslušných senátorov a kongresmanov amerického Senátu, aby sa venovali možným významným rizikám, ktoré môže táto transakcia priniesť.

CME totiž vlastní podiely vo vplyvných televíznych staniciach v Čechách (TV Nova), na Slovensku (TV Markíza), ale aj v Slovinsku, Bulharsku a Rumunsku. Kellnerova PPF, do ktorej patrí napríklad Home Credit, má zasa rozsiahle investície na čínskom trhu (viac ako 300 miliárd českých korún).

Vylepšovali obraz komunistickej Číny

"Je to robenie pročínskeho capa mediálnym záhradníkom. Ak by Kellnerova PPF skutočne televízne stanice využívala k šíreniu pročínskej propagandy, malo by to ďalekosiahle dôsledky, predovšetkým pre slobodu slova a nezávislosť médií v regióne," povedal poslanec Pirátov Ján Lipavský.

ODHALENIE: Matovičov marketing a vplyv ESETu
Za enormný nárast popularity môže líder hnutia OĽaNO ďakovať aj majiteľom ESETu. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Peter Bachan


Pirát sa pritom neobávajú úplne bezdôvodne. Podľa stránky piratskelisty.cz koncom minulého roka české médiá upozornili na snahu o manipuláciu akademickej sféry a verejného priestoru zo strany subjektov financovaných práve Kellnerovou firmou Home Credit. Firma vtedy tajne v Česku financovala kampaň vylepšujúcu obraz komunistickej Číny.

"Takáto akvizícia, vďaka ktorej by Petr Kellner získal tieto televízne stanice, by zvýšila možné riziká opätovného zásahu a šírenia čínskej propagandy na území ČR a ďalších štátov našeho regiónu, ktoré sú členmi NATO a EÚ," upozornil pirátsky senátor Lukáš Wagenknecht.

Ohrozenie demokracie

Uvedené riziká môžu podľe názoru senátora Wagenknechta vyvolávať vnútorné rozpory a ohrozovať či obmedzovať demokraciu v celom regióne strednej a východnej Európy. Preto sa senátor obrátil aj na akcionárov CME s tým, že nechce zasahovať do obchodných vzťahov, ale žiada ich v súvislosti so zmienenými rizikami o dôkladné zváženie celej transakcie.

Mediálna nadpráca v priamom prenose. Prečo Denník N chráni a protežuje Kisku?
Dôraz na názorovú pluralitu a politickú nestrannosť. Aj tieto faktory by mali patriť medzi predpoklady, ktoré médiám zaručujú punc objektivity. Čítať ďalej
14 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok


Predaj je na spadnutie

Ako k celej kauze uvádza stránka zpravy.aktualne.cz, väčšinový vlastník CME - firma AT&T s fúziou súhlasí a predaj je tak na spadnutie. Valné zhromaždenie CME, kde by malo padnúť rozhodnutie o predaji, sa má uskutočniť 27. februára na Bahamách.

Skupina PPF má podľa podľa dohody za CME zaplatiť 2,1 miliardy amerických dolárov. Tým sa však celý proces nekončí, keďže PPF bude potrebovať aj súhlas Európskej komisie a národných regulátorov.

Kellner chce iba biznis

K celej situácii poskytla stanovisko aj PPF: "Nákupom spoločnosti CME, respektíve jej mediálnych aktivít v piatich európskych krajinách, sledujeme predovšetkým cieľ doplniť náš telekomunikačný biznis v strednej a východnej Európe. Chcee využiť synergiu medzi tvrbou obsahu a jeho distribúciou, Našim motívom je tak predovšetkým rozvíjanie telekomunikačného a mediálneho biznisu. CME je dobre fungujúcou spoločnosťou a po je prevzatí neplánujeme žiadne zbrklé zásahy do jej fungovania."

Špinavosti Progresívneho Slovenska pri kampani ukazujú ich pravú tvár
To, či budeme veriť tvrdeniu hovorcu prezidentky, že o "progresívnych" aktivitách na svojom Facebooku nevedela, alebo sa to dialo s jej tichým súhlasom, necháme na posúdenie čitateľa. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | Peter Haluza