Filmový producent Harvey Weinstein bol uznaný vinným za znásilnenie a iné sexuálne útoky
24 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Filmový producent Harvey Weinstein, ktorý sa stal slávny s kriticky uznávanými filmami ako Pulp Fiction, Anglický pacient či Zamilovaný Shakespeare, bol uznaný vinným z dvoch sexuálnych napadnutí.


BBC uvádza, že 67-ročný Weinstein bol odsúdený za znásilnenie tretieho stupňa a sexuálny trestný čin prvého stupňa. Už v roku 2013 čelil obvineniam zo znásilnenia a sexuálneho násilia dvoch žien v Los Angeles. Viac ako 80 žien, vrátane slávnych herečiek, ho obvinilo zo sexuálneho zneužitia, pričom prvé obvinenia sú staré takmer desať rokov.

Súd v New Yorku odsúdil filmového producenta z Hollywoodu na trest odňatia slobody od 5 do 25 rokov, bližšie informácie ešte nie sú známe. Weinstein sa nepriznal k činom, za ktoré bol odsúdený. Nepriznal sa ani k sexuálnemu napadnutiu a nútenia orálneho sexu bývalej asistentke Mimi Haleyiovej, ako ani k znásilneniu Jessice Mannovej, bývalej herečky. Porota siedmich mužov a piatich žien vyhlásila svoj rozsudok v pondelok ráno, piaty deň rokovania. 

Prípad bol v centre hnutia MeToo, ktoré inšpirovalo ženy k tomu, aby verejne obvinili mocných mužov zo sexuálnych napadnutí a iných fyzických útokov.