Donald Trump v Indii: Americký prezident chce zlepšiť vzťahy s indickou vládou
24 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Amerického prezidenta Donalda Trumpa privítali „s otvorenou náručou“ tesne po tom, ako pristál v indickom štáte Gudžarát na svojej prvej oficiálnej návšteve.


BBC uvádza, že Trumpa na letisku privítal premiér Indie Narendra Modi, ktorý mu hneď venoval veľkorysé objatie. Trumpová návšteva sa zamerala na „prehĺbenie väzieb“ a vzťahov medzi dvoma najväčšími demokraciami na svete. Obaja vodcovia sú teraz v Sabarmati Ashram, kde Mahatma Gándhí žil 13 rokov. Trump a jeho manželka Melania Trumpová vyskúšali tradičnú „Charku“ alebo rotujúce koleso, ktoré Gandhi popularizoval ako formu protestu proti odevom vyrobeným v zahraničí.

Tisíce Indov sa snažilo prebojovať si cestu, aby zahliadli oboch vodcov. Billboardy pozdĺž cesty sú ozdobené obrázkami oboch mužov a nesú slogany ako „dve dominantné osobnosti, jedna významná príležitosť“.

Po svojej ceste do ášramu Trump odcestuje na štadión Motera, ktorý je známy ako najväčší kriketový štadión na svete. Očakáva sa, že títo dvaja vodcovia oslovia viac ako 100 000 ľudí. Táto udalosť sa porovnáva s udalosťou „Howdy, Modi!“ zhromaždenie, ktoré sa konalo minulý rok v Houstone a na ktorom sa zúčastnilo 50 000 ľudí. Na vystúpení, ktoré sa uskutoční na štadióne, sa predstavia účinkujúci z celej krajiny, ktorí budú prezentovať umenie z rôznych indických štátov.

Francúzsky pezident Macron si nie je istý obchodnou dohodou medzi Britániou a EÚ do konca roka
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že si nie je istý „obchodnou dohodou medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ“ do 31. decembra, čo je koniec prechodného obdobia Brexitu. Informuje BBC. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


"Teším sa na to, že budem s indickým ľudom. Budeme mať veľa miliónov ľudí. Je to dlhá cesta. S premiérom Modim mám veľmi dobrý vzťah. Je to môj priateľ," uviedol Trump pred jeho cestou."Zaviazal som sa na túto cestu už dávno. Teším sa na to. Počul som, že to bude veľká udalosť, najväčšia udalosť, akú kedy mali v Indii."

Ale pri fanfároch je nepravdepodobné, že by sa počas návštevy veľa hovorilo o obchode. USA sú jedným z najdôležitejších obchodných partnerov Indie. Bilaterálny obchod dosiahol v roku 2018 celkovú výšku 132 miliárd eur. USA mali s Indiou (9. najväčší obchodný partner Spojených štátov v oblasti tovaru a sližieb) obchodný deficit vo výške 23,3 miliárd eur.

Napriek rastúcim politickým a strategickým väzbám došlo v obchodných záležitostiach k napätiu . Trump uviedol, že indické clá (dane z dovozu) sú „neprijateľné“ a označil Indiu za „kráľa“ taríf. V júni 2019 USA ukončili preferenčný obchodný štatút pre Indiu, ktorý umožňoval, aby niektoré tovary vstupovali do USA bez cla.

Tento krok spôsobil diplomatický rozpor medzi týmito dvoma krajinami po tom, ako India uvalila odvetné clá na 28 amerických výrobkov.

Jean Vanier, katolícky zakladateľ komunít L'Arche sexuálne zneužíval ženy
Náboženský vodca, ktorý vo Francúzsku založil oslavovanú organizáciu ľudí s mentálnymi poruchami údajne sexuálne zneužíval šesť žien z tejto organizácie. Informácie vyšli na povrch po jeho smrti. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Timotej Dudka