Vrah na hliadke: čínska robotická loď
23 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Torpédoborec bez posádky preberie protiponorkové, protipozemné a protivzdušné bojové misie

Plaví sa v noci v hodvábnych vodách Čínskeho mora. A to vás chce iba zabiť. To je plán pre čínsku autonómnu a smrtiacu robotickú loď - 20 ton, 15 metrov, JARI USV, ktorá je omnoho menšia ako torpédoborec typu -55 s posádkou ľudovej oslobodzovacej armády. Má všetky rovnaké oblasti pôsobnosti: protiponorkové, protipozemné a protivzdušné, píše Defence News.

Zaujímavý pohľad pridáva portál asiatimes.com: Loď, ktorá bola vyvinutá čínskou lodiarenskou spoločnosťou China Shipbuilding a spoločnosťou Offshore International Company, je bezpilotná loď ktorá chce v podstate fungovať ako bezposádkový brat amerického torpédoborca triedy Arleigh Burke,



Torpédoborec triedy Arleigh Burke. Zdroj: Wikipedia

Keď JARI zbadáte bude už neskoro. Model lode bol vystavený na Medzinárodnej výstave a konferencii obrany v Abú Zabí. JARI je vybavený elektrooptickým senzorom na hornej časti nadstavby, fázovým radarovým zoskupením, ponorným sonarom, ôsmimi bunkami vertikálneho štartovacieho systému, torpédometrom a dopredu namontovaným guľometom ako aj raketovým odpalovačom na ciele nachádzahúce sa mimo vody.

Americké námorníctvo čoraz viac diskutuje o svojej túžbe pokračovať v bezpilotných technológiách v boji na a pod povrchom vody, pričom využíva sieť senzorových a streleckých robotov, aby prenikli do prostredí, ako je napríklad Juhočínske more. JARI je prinajmenšom súčasťou reakcie Číny na tento druh vojny.

Podľa produktového videa sa robot javí ako modulárny a konfigurovateľný pre rôzne oblasti misií, nie je však jasné, aké druhy zbraní a systémov sú do lode trvalo integrované.



Loď sa dokáže plaviť rýchlosťou 42 uzlov a má dosah asi 500 námorných míľ a môže byť ovládaná pobrežnou stanicou alebo materskou loďou.

Nehovorí sa o tom aký komunikačný prostriedok by mala loď a kde by presne boli ľudia ktorý loď kontrolujú. Vo videu sa ukázalo, že aspoň guľomet nasmerovaný dopredu by automaticky vystrelil na rýchlo sa približujúce povrchové ciele zopár varovných výstrelov.

SpaceX a jeho partner oznamujú spustenie vesmírneho cestovného ruchu už od roku 2021
18 | 02 | 2020 | Mário Martinka