Turecko zablokovalo prelet ruských lietadiel do Sýrie
23 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Turecko uzavrelo pred štyrmi ruskými vojenskými lietadlami svoj vzdušný priestor v súvislosti so zostrením situácie v sýrskej provincii Idlib. Uviedol portál FreeNews.


Turecko uzavrelo svoj vzdušný priestor pred štyrmi ruskými vojenskými lietadlami v súvislosti s nedávnym zhoršením situácie v sýrskej provincii Idlib. Podľa pozorovateľov letovej prevádzky boli dve lietadlá Su-24M a dve lietadlá Tu-154 nútené zmeniť svoju obvyklú trasu. Museli tak do Sýrie letieť cez Irán a cez Irak.


V prvých rokoch vojenskej operácie v Sýrii používalo Rusko iránsky a iracký vzdušný priestor na dodávky zariadenia a prepravu vojakov. Neskôr vďaka zlepšeným vzťahom medzi Ruskom a Tureckom mohli ruskí piloti používať aj turecký vzdušný priestor, čím sa táto cesta pre ruské lietadlá výrazne skrátila.



Je nepravdepodobné, že by najnovšie rozhodnutie Turecka uzavrieť vzdušný priestor pre ruské lietadlá vážnejšie ovplyvnilo vojenské operácie v Sýrii. Mohlo by to ale poškodiť rusko-turecké vzťahy, ktoré sa len pred nedávnom mierne zlepšili.


VIDEO: Izraelskí policajti zastrelili muža, ktorý na nich zaútočil nožom
Izraelskí policajti v sobotu zastrelili Palestínčana, ktorý na nich zaútočil nožom v Jeruzaleme. Informuje portál Aljazeera. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Marek Molnár