Hanau protestuje proti pravicovému extrémizmu a rasizmu po xenofóbnom teroristickom útoku
23 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Asi 3000 ľudí sa vydalo do ulíc Hanau, aby vyzvali nemeckú vládu, aby podnikla kroky proti pravicovému radikalizmu. Demonštranti niesli transparenty odmietajúce krajne pravicovú normalizáciu rasistickej rétoriky AfD. Píše DW.


Asi 3000 ľudí sa vydalo do ulíc Hanau, aby vyzvali nemeckú vládu, aby podnikla kroky proti pravicovému radikalizmu. Demonštranti niesli transparenty haniace krajne pravicovú normalizáciu rasistickej rétoriky AfD. V sobotu tisíce ľudí v meste Hanau pochodovali proti pravicovým skupinám a rasizmu po dvojitej streľbe, pri ktorej zahynulo 11 ľudí vrátane podozrivých.

Polícia informovala, že sa protestov zúčastnilo okolo 3 000 ľudí v stredonemeckom meste, 25 km východne od Frankfurtu. Demonštranti sa prvýkrát zišli vo Freiheitsplatz - prekladá sa ako Námestie slobody - v centre mesta, aby si spomenuli na obete strednajších teroristických útokov. Potom prešli mestom za tabuľou z nápisom „Zjednotení proti rasizmu a fašizmu“ na miesta, na ktorých bolo zastrelených deväť obetí.

Demonštranti držali transparenty a štítky so správami, ktoré kritizovali extrémne pravicovú stranu Nemecka za xenofóbickú rétoriku. Medzi nálepkami boli správy s nápisom „Musia byť ľudia najprv zabití, aby ste boli pobúrení?“, „Ľudské práva namiesto pravicových“ a „Posilnenie antifašistickej činnosti“. Niektorí demonštranti nosili fotografie obetí.

Kate Brady z DW uviedla, že protesty mali hmatateľný anti-AfD prvok, pričom ľudia protestovali nielen proti xenofóbii, ale proti krajne pravicovej strane a jej rétorike. Podľa Bradyho dav odrážal samotnú demografiu Hanau s rôznorodou kombináciou vekov a pozadí.


Úmyselný útok na komunitu migrantov


Zhromaždenie zorganizovala aliancia „Solidarita namiesto rozdelenia“.

Zelený politik Cem Özdemir, ktorý je tureckého pôvodu, predstavil veniec pre obete útoku. „Ťažko nájsť slová,“ povedal. Hovorí v susedstve Heumarktu v Hanau, kde útočník zastrelil niektoré obete, a vyjadril nádej, že „tento rok vstúpi do dejín ako rok, v ktorom republika začne brať pravicový radikalizmus vážne“.

Vodca zelených Robert Habeck tiež hovoril za to, aby bolo AfD monitorované Spolkovým úradom pre ochranu ústavy, nemeckou domácou bezpečnostnou agentúrou. Habeck pre nemecké noviny Passauer Neue Presse povedal, že afd „Podňecuje rasizmus a podporuje pravicový extrémizmus“. Príbuzní obetí sa na zhromaždení tiež vyjadrili proti rasizmu a vyzvali na zásah.

Údajný strelec, 43-ročný Nemec Tobias R., zabil deväť ľudí v dvoch rôznych shisha baroch v Hanau 19. februára. Mrtvé telá podozrivého a jeho matky sa našlí na ich adrese pár hodín po skutsku, zdá sa že to bola samovražda. Vyšetrovatelia uviedli, že všetky obete útoku v shisha boli prisťahovaleckého pôvodu - niektoré boli nemeckými štátnymi príslušníkmi, zatiaľ čo Turecko uviedlo, že najmenej päť malo turecké občianstvo. Niektorí z obetí boli údajne etnickými Kurdi. Medzi mŕtvymi bola aj osoba z Bosny a Hercegoviny, Bulharska a Rumunska.

„Hlboko zakorenená rasistická mentalita“


Nemecké úrady vo štvrtok potvrdili, že podozrivý za oboch útokov vykazoval známky „hlboko rasistickej mentality“. Generálny prokurátor Peter Frank povedal, že vo videu a manifeste uverejnenom na internetovej stránke podozrivého sú vyjadrené nielen „bláznivé myšlienky a spletité teórie o sprisahaní, ale aj hlboko rasistická mentalita“. Uviedol to ako dôvod pre to, aby úrad pre prokuratúru prevzal vyšetrovanie.

Prokurátori musia teraz „zistiť, či pri útokoch na Hanau boli nejakí ďalší priaznivci alebo pomocníci“. Frank uviedol, že prokurátori sa budú zaoberať prostredím podozrivého a známymi súvislosťami v Nemecku, ako aj v iných krajinách.

Nemecko: Podozrivý zo streľby v Hanau bol nájdený mŕtvy
Polícia v západnom Nemecku uviedla, že podozrivý pri streľbe v Hanau bol na jeho adrese nájdený mŕtvy spolu s ďalším telom. Deväť ľudí bolo zabitých pri dvoch streľbách v shisha baroch v meste. informuje potál DW. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Dominik Simon