Francúzsky pezident Macron si nie je istý obchodnou dohodou medzi Britániou a EÚ do konca roka
23 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že si nie je istý „obchodnou dohodou medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ“ do 31. decembra, čo je koniec prechodného obdobia Brexitu. Informuje BBC.


Macron uviedol, že rokovania, ktoré sa začnú v marci, budú „napäté,“ pričom rybolovné práva budú kľúčovým bodom sporu. Vláda Spojeného kráľovstva oznámila, že svoj mandát na obchodnú dohodu zverejní koncom tohto týždňa. V tomto dokumente sa očakáva, že ministri zopakujú svoje želanie uzavrieť v Kanade dohodu ohľadom niekoľkýách taríf za tovar.

„Doteraz si niesom istý, či do konca roka dosiahneme uspokojivú dohodu,“ povedal Macron v sobotu na stretnutí s rybármi v Paríži. „Každopádne to bude napäté, pretože Briti sú veľmi tvrdí.“ Taktiež uviedol, že rybolovné práva by mohli byť ťažkým bodom pri rokovaniach. Spojené kráľovstvo uviedlo, že zváži dohodu o rybolove, musí sa však zakladať na myšlienke, že „britské rybárske oblasti sú predovšetkým určené pre britské lode“.

„Budeme bojovať do smrti, aby sme zachránili amazonský dažďový prales,“ tvrdí člen domorodého kmeňa
Odlesňovanie v amazonskom dažďovom pralese postupuje na znepokojivej úrovni. Podľa oficiálnych údajov bola v januári 2020 v porovnaní s januárom 2019 odlesnená dvojnásobne väčšia plocha. Informuje BBC. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Mandát sa má podpísať v utorok a uverejní sa vo štvrtok v Parlamente. Hlavný vyjednávač premiéra Borisa Johnsona ohľadom Brexitu, David Frost, vyzval EÚ, aby uzavreli „rovnaký typ dohody o voľnom obchode, aký má s kanadou“. Výzva odznela prvý krát v Bruseli začiatkom tohto mesiaca. Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier však povedal, že takáto dohoda sa nemôže uskutočniť.

Podľa dohody Kanady s EÚ, ktorá trvala sedem rokov, boli dovozné clá na väčšinu tovaru medzi týmito dvoma krajinami odstránené, hoci stále existujú colné a daňové kontroly. EÚ opakovane varovala, že Spojené kráľovstvo nemôže očakávať pokračujúci „vysokokvalitný“ prístup na trh, ak bude trvať na odkláňaní sa od sociálnych a environmentálnych noriem EÚ.

Obchodné rokovania medzi Veľkou Britániou a EÚ pod vedením vyjednávačov Barniera a Frosta sa majú začať 2. marca v Bruseli.

Jean Vanier, katolícky zakladateľ komunít L'Arche sexuálne zneužíval ženy
Náboženský vodca, ktorý vo Francúzsku založil oslavovanú organizáciu ľudí s mentálnymi poruchami údajne sexuálne zneužíval šesť žien z tejto organizácie. Informácie vyšli na povrch po jeho smrti. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Timotej Dudka