„Budeme bojovať do smrti, aby sme zachránili amazonský dažďový prales,“ tvrdí člen domorodého kmeňa
23 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Odlesňovanie v amazonskom dažďovom pralese postupuje na znepokojivej úrovni. Podľa oficiálnych údajov bola v januári 2020 v porovnaní s januárom 2019 odlesnená dvojnásobne väčšia plocha. Informuje BBC.


Výsledky boli zverejnené po katastrofálnej a suchej sezóne v minulom roku, keď požiare zničili veľkú časť dažďového pralesa, ktorý sa považuje za jeden z najväčších zdrojov uhlíka na Zemi. Odlesňovanie v Amazónii je kľúčové pre rýchlosť tempa globálneho otepľovania. Po celom svete došlo k pobúreniu, pretože požiare spôsobili smrť voľne žijúcich živočíchov rýchlosťou, akou sa doteraz nevidelo.

Nomia Iqbal odišla do brazílskej Amazónii s otázkou, ako vidia amazonskí obyvatelia budúcnosť tohto kľúčového regiónu. Maristela Clediane Uapa Arara má 14 rokov a je členom domorodého kmeňa Arara-Karo (Lovci-Zberači). Tento kmeň je jedným z asi 900 000 kmeňov, ktoré žijú v dažďových pralesoch tisíce rokov. Teraz sú ich osobitne chránené územia ohrozené ťažiteľmi dreva a baníkmi. „Bojíme sa, pretože les je pre nás veľmi dôležitý,“ hovorí Maristela.Les je naša matka, stará sa o nás, takže sa o ňu musíme postarať tiež, pretože odtiaľto pochádza všetko. Preto budeme bojovať do smrti."

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vyhlásil, že vezme osobitné práva na pôdu a kultúru pôvodným obyvateľom. Sľúbil, že ich „integruje“ do zvyšku populácie a časť ich pôdy otvorí poľnohospodárstvu a ťažbe.

Jean Vanier, katolícky zakladateľ komunít L'Arche sexuálne zneužíval ženy
Náboženský vodca, ktorý vo Francúzsku založil oslavovanú organizáciu ľudí s mentálnymi poruchami údajne sexuálne zneužíval šesť žien z tejto organizácie. Informácie vyšli na povrch po jeho smrti. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Timotej Dudka