Spomienkovú akciu Za slušné Slovensko v Prešove obohatila hudobná kvalita
22 | 02 | 2020 I Dušan Guman

Poldruha tisícky ľudí prišlo v chladnom počasí na zhromaždenie Za slušné Slovensko v Prešove. Míting moderoval novinár Michal Frank. Príhovory hostí obohatili výborní hudobníci.



Spomínalo sa i vyzývalo k voľbám

Niečo po 17:00 začalo aj zhromaždenie Za slušné Slovensko v metropole Šariša. Stalo sa tak presne dva roky od tragickej smrti investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Cestu pred Mestský úrad v Prešove si našlo zhruba 1500 ľudí, ktorí na najsilnejšie a najtrefnejšie vyjadrenia reagovali spontánnym potleskom . Na podujatí vystúpili evanjelický farár Martin Chalupka, vedec Pavol Čekan a známy publicista Samo Marec. Sprievodné slovo poskytol moderátor akcie, dlhoročný novinár Michal Frank.
Míting obohatila hudobná kvalita

Hudobnú zložku podujatia zabezpečili v piatok večer Edo Klena, Zdenka Kvasková, Viki Olejárová a prvá slovenská superstar Katka Koščová. Edo Klena odohral pieseň, ktorá vznikla bezprostredne po dvojnásobnej vražde v roku 2018. Pripomenul, že skladba nemala ambíciu stať sa hitom, ale najmä vyjadriť pocit autora z hroznej udalosti a stavu spoločnosti. Katka Koščová sa zas na mítingu predstavila v odlišnej úlohe ako na predchádzajúcich stretnutiach. Kým v minulosti pôsobila ako jeden z rečníkov, tentoraz vystúpila výhradne ako speváčka. Vysokú kvalitu  a zážitok ponúkli tiež Zdenka Kvasková, herečka Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove a klasický hosť zhromaždení  Viki Olejárová. Tá pred časom s Davidom Kollerom a Richardom Müllerom naspieval aj titulnú skladbu k filmu Amnestie.

Foto: Dušan Guman

Snáď si to povieme aj o týždeň

Čo všetko sa stalo za dva roky od hroznej vraždy podľa novinára Michala Franka? „Stalo sa toho veľmi veľa. Tie pohyby sú úplne jasné. Občianska spoločnosť sa zburcovala a začala viac tlačiť na politikov. Čo je správne, lebo o tom vlastne demokracia je. Urobilo sa veľa no je to stále cesta. Aj keď je tu stále veľké nebezpečenstvo, že výraznú časť moci uchopia extrémisti a mafiáni, myslím si, že Slovensko vykročilo na dobrú cestu,“ uviedol.

„Ako spoločnosť sme prešli obrovskou zmenou. To, čo sa stalo, bolo nepredstaviteľné a vyfackalo to množstvo ľudí. Ako spoločnosť sme sa zobudili. Mám pocit, že rastieme v občianskom aktivizme. Rozumieme už, že musíme vedieť vyjadriť názor a postaviť sa za isté hodnoty. Demokracia bez toho, aby sme sa na nej spolupodieľali, fungovať jednoducho nemôže,“ povedala speváčka Katka Koščová, ktorá sa sama často angažuje. „Pred dvomi rokmi sme si nevedeli predstaviť, že by odstúpil premiér alebo minister vnútra. Dnes sa to deje a som presvedčená, že je to kvôli tomu, že ľudia sa nebáli vyjsť na námestia a postaviť sa za pravdu, za spravodlivosť,“ upozornila. Zdôraznila tiež fakt, že politikov do ich úradov dosadzujeme my svojou voľbou a sú vlastne našimi zamestnancami. Ako by to mohlo podľa Katky Koščovej vyzerať po najbližších voľbách? „Ja dúfam, že dobre (úsmev). Verím, že sa o túto krajinu dostanú možnosť starať ľudia, ktorí tomu rozumejú a vo svojich témach sú odborníci. Verím teda, že nám svitá na dobré časy. Dúfam, že si to povieme aj o týždeň,“ uzavrela známa speváčka.

V Bratislave si tisícky ľudí pripomenuli Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú
Na Námestí slobody v Bratislave si dnes tisíce ľudí minútou ticha uctili pamiatku investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zhromaždenia Za Jána a Martinu, za slušnú krajinu, ktoré organizuje iniciatíva Za slušné... Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | TASR