Rodičia, pozor na otravy detí!
22 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Viac ako polovica detí mladších ako 5 rokov otrávených liekmi pre dospelých sa k tabletkám dostala po tom, ako ich našli v domácnosti bez bezpečnostného uzáveru.


Medzi tieto medikamenty patria napríklad prípravky na krvný tlak alebo srdce, ktoré sú pre deti nebezpečné už i v malých dávkach.

Znepokojujúce správy vyplývajú z nedávno publikovanej štúdie v časopise Journal of Pediatrics. Analyzovaných bolo 4496 volaní do piatich toxikologických centier v Spojených štátoch amerických a v Gruzínsku v priebehu ôsmich mesiacov roku 2017.

Vedci zistili, že približne 50-tisíc návštev pohotovosti ročne je spôsobených tým, že deti mali prístup k liekom a v nestráženej chvíli ich prehltli. Dospelí neúmyselne kvôli vlastnému pohodliu preložili tabletky z originálneho balenia a tým spôsobili, že boli pre deti ľahko dostupné.

Podľa autora štúdie Daniela Budnitza z Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (Centers for Disease Control and Prevention) by rodičia mali klásť väčší dôraz na bezpečnosť a lieky uschovávať v obaloch s poistkou proti otvoreniu.
Akých chýb sa dopúšťajú dospelí?

Centrum sa spojilo s Lekárskou univerzitou Emory v Atlante a Centrom pre otravy v Gruzínsku, aby spolu uskutočnili analýzu. Podľa ich zistení, rodičia a starí rodičia sa najčastejšie dopúšťajú takýchto chýb:

  • používajú tzv. organizéry na lieky alebo dávkovače, ktoré sú pre deti ľahko dostupné miesto toho, aby tabletky uschovávali v bezpečnostnom obale

  • dospelí si tiež nechávajú tabletky voľne položené, napríklad na nočnom stolíku alebo kuchynskej linke

  • pri balení sa na cestu si dávajú samostatné tablety do ľahko otvárateľných vrecúšok

  • v prípade nehody, keď sa liek rozleje alebo vysype, zostane časť zabudnutá a dieťa ju môže neskôr objaviť


Obaly s detskou poistkou sú jedným z hlavných úspechov verejného zdravia. Keď bol v roku 1970 v Amerike schválený zákon, ktorý toto ustanovuje, dramaticky sa znížil počet úmrtí spôsobených neúmyselnými otravami. V roku 2000 však došlo v Spojených štátoch k prudkému nárastu v predpisovaní liekov, čo viedlo aj k zvyšovaniu náhodných požití liečiv deťmi. Len v roku 2010 napríklad zaznamenali 540-tisíc hovorov vystrašených rodičov, ktorí zistili, že ich dieťa prehltlo tabletku a mali o neho strach. A 75-tisíc ich navštívilo aj pohotovosť.

Surovú stravu uznali ako jeden z liekov na rakovinu
Holandsko uznalo surovú stravu ako oficiálny liek na rakovinu. Na rozdiel od spracovanej vytvára v ľudskom tele zásadité prostredie. A v tom sa rakovinové bunky nedokážu rozvíjať. Uviedol portál Fithacker.co. Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Karolína Kristínová

Ako chrániť deti pred otravami?

Podľa vedcov je najdôležitejšie uchovávať lieky v originálnom obale, ktorý je v prípade medikamentov na predpis väčšinou vybavený poistkou proti otvoreniu deťmi. U voľnopredajných liekov to tak zvyčajne nie je kvôli ich nižšej toxicite, takisto však môžu predstavovať riziko a preto je opatrnosť takisto na mieste.

Ak sa už dospelí rozhodnú liečivo preložiť, mali by zvoliť nádobu, ktorá je dobre uzatvárateľná a po každom použití ju skontrolovať. Samozrejmosťou by malo byť odkladať všetky lieky na bezpečné, pre deti nedostupné miesto.

V prípade, že dieťa zjedlo liek alebo inú látku, ktorá by mohla predstavovať nebezpečenstvo, je vždy najistejšie obrátiť sa na lekárov. Rodičia môžu volať na pohotovosť alebo priamo na Národné toxikologické informačné centrum, ktoré na čísle 02/54 775 166 zabezpečuje nepretržitú 24-hodinú službu pre akútne prípady.

Pokiaľ nastane situácia, že budete linku kvôli akútnej otrave potrebovať, je vhodné pripraviť si odpovede na základné otázky: u koho došlo k otrave (vek, hmotnosť), aká látka je jej príčinou, akým spôsobom sa to stalo a v akom rozsahu, ako sa postihnutý cíti a čo bolo vykonané, aby sa mu pomohlo.

Každoročný nárast telefonických konzultácií eviduje aj bratislavské toxikologické centrum. V roku 2015 sa ich počet blížil k 4900 prípadom, približne 42 percent súviselo s liekmi a viac ako 75 percent z toho bolo spôsobených náhodným požitím medicínskeho prípravku.

Vieme, prečo nie sme v januári šťastní.
Lesk Vianoc akosi zmizol a koledy boli vystriedané oznámeniami o výpredajoch. Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Peter Paľonder