Počas vojenskej operácie v Nigérii zabili 120 "teroristov"
22 | 02 | 2020 I TASR

Nigerskí a francúzski vojaci zabili počas spoločnej operácie na juhozápade Nigeru 120 "teroristov" a zhabali zariadenia na výrobu bômb a vozidlá. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na nigerské ministerstvo obrany.


Od 20. februára "bolo neutralizovaných 120 teroristov" v rámci operácie v regióne Tillaberi v blízkosti hraníc s Mali a Burkinou Faso, píše sa vo vyhlásení ministerstva s tým, že v radoch nigerských a francúzskych vojakov nedošlo k žiadnym stratám na životoch.

Nigerský minister obrany Issoufou Katambe ocenil "spoluprácu...v boji proti terorizmu", uvádza sa vo vyhlásení.

Úrady v nepokojnom regióne Tillaberi sprísnili bezpečnostné opatrenia, uzatvorili trhoviská a zakázali jazdenie na motocykloch po tom, ako si útoky džihádistických skupín vyžiadali v decembri a januári životy 174 nigerských vojakov.

Štvorročné dievčatko neprežilo pád z 15-tého poschodia
Štvorročné dievčatko vypadlo v piatok z bytového domu v severnom Hongkongu. Jej otec ju údajne nechal doma samú aj s jej mladšou dcérou. Informuje portál South China Morning Post. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | Marek Molnár


V posledných dvoch rokoch platí v tomto regióne výnimočný stav.

Od roku 2015 Niger čelí vlne džihádistických útokov v oblasti hraníc s Mali a Burkinou Faso na západe krajiny. V regiónoch Tillaberi a Tahoua muselo opustiť svoje domovy takmer 78.000 ľudí.

Francúzsko tento rok oznámilo, že posilní svoju vojenskú prítomnosť v tomto nepokojnom západoafrickom regióne rozmiestnením ďalších 600 vojakov do operácie, ktorej súčasťou je už teraz 4500 vojakov.

Putin a Erdogan „zintenzívnia kontakty“ ohľadom Sýrie, zatiaľ čo v Idlibe nie je žiadna známka mieru
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký kolega Recep Tayyip Erdogan počas svojho telefonátu hovorili hlavne o Sýrii, keďže sa rýchlo zvýšilo napätie potom, čo turecké jednotky vtrhli do provincie Idlib. Informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Marek Molnár