Ignorovanie klimatických zmien bude mať za následok "nepredstaviteľnú" globálnu recesiu
22 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Extrémne klimatické zmeny by mohli spôsobiť výraznú hospodársku recesiu na celom svete, tieto riziká však stále podceňujeme, upozorňuje najnovší výskum. Informuje portál RT.


„Ak trh nebude lepšie zohľadňovať klimatické zmeny, mohli by sme mať nepredstaviteľnú recesiu, ktorú sme nikdy predtým nezažili,“ prehlásil Paul Griffin, profesor účtovníctva na UC Davis Graduate School of Management, ktorý je tiež autorom tejto štúdie.

V časopise Nature Energy profesor poznamenal, že finančné trhy nedokážu spojiť fyzické riziko klímy s hodnotením spoločností na trhu. Jedným z kľúčových posolstiev správy je, že na trhu s energiou existuje vysoké „neocenené riziko“, ktoré práve spôsobilo veľkú recesiu v roku 2008.

„Energetické spoločnosti momentálne nesú veľkú časť tohto rizika. Trh musí lepšie posúdiť túto hrozbu a do cien cenných papierov zahrnúť aj riziko klimatických zmien,“ vysvetlil.

Prvá európska obeť koronavírusu je z Talianska
V Taliansku zomrel 78-ročný pacient infikovaný novým koronavírusom. Ide o prvú európsku obeť, pričom Taliansko reagovalo uzavretím verejných priestorov v desiatich mestách. Informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Marek Molnár


Napríklad príliš vysoké teploty sú nielen škodlivé pre ľudské zdravie, ale tiež „ochromujú hospodársky rast“ tým, že spôsobujú problémy, ako sú napríklad požiare, ktoré môžu vážne ovplyvniť zásobovacie reťazce vrátane dodávok energie a vody. Prírodné katastrofy teda predstavujú hrozbu pre podniky a nakoniec môžu narušiť celý hospodársky systém.

"Ďalším problémom je, že niektoré kľúčové zariadenia, ako sú ropné rafinérie na pobreží Mexického zálivu v USA, by mohli byť vystavené búrkam alebo záplavám, zatiaľ čo energetické spoločnosti nachádzajúce sa vo vyprahnutých oblastiach by mohli zasiahnuté požiarmi," dodáva autor štúdie.

Putin a Erdogan „zintenzívnia kontakty“ ohľadom Sýrie, zatiaľ čo v Idlibe nie je žiadna známka mieru
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký kolega Recep Tayyip Erdogan počas svojho telefonátu hovorili hlavne o Sýrii, keďže sa rýchlo zvýšilo napätie potom, čo turecké jednotky vtrhli do provincie Idlib. Informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Marek Molnár