Fico a jeho poslanci sa podľa Kollára vykašľali na ľudí, za 13.dôchodok ani neprišli hlasovať
22 | 02 | 2020 I Peter Bachan

Robertovi Ficovi tečie do topánok. Problémy už má nie len s klesajúcimi preferenciami, ale aj s vlastnými poslancami.


Smeru-SD sa v parlamente nepodarilo presadiť vlastný návrh. Nie preto, žeby na 13.dôchodky nemali dostatočnú podporu, ale pre vlastnú neschopnosť. Mimoriadna schôdza, o ktorú Fico a spol tak veľmi bojovali a jej otvorenie sa podarilo až na štvrtý pokus, skončila fiaskom.

Za zákony, ktoré vláda prijímala na poslednú chvíľu na mimoriadnom rokovaní v skrátenom legislatívnom konaní, neboli schopní zahlasovať ani poslanci Smeru-SD. So sociálnou demokraciou pritom hlasovali v pléne poslanci ĽSNS aj nezaradení poslanci Peter Marček a Martina Šimkovičová. Ani to však nestačilo na to, aby bola Národná rada uznášaniaschopná a aby mohla pristúpiť k samotnému hlasovaniu o návrhoch zákonov.
V sále chýbali poslanci Smeru.

Zákony pritom v parlamente predkladal ich minister Ján Richter. Ak by boli smeráci v plnom počte, 13.dôchodky aj zvýšenie prídavkov na dieťa by v Národnej rade hladko prešli. Okrem spomínaných poslancov mali istú podporu aj od hnutia Sme rodina, ktoré za 13.dôchodky bojuje už vyše roka. Boris Kollár však odmietol poslúžiť Ficovi, ktorý peniaze dôchodcom sľuboval už pred desiatimi rokmi.

Videli sme, ako Robert Fico a jeho strana Smer SD myslí na ľudí. Toto je presný odkaz, pľuvanec týmto dôchodcom do tváre,“ skonštatoval šéf hnutia Sme rodina. Podľa neho hlasovanie je len dôkazom, že Smeru nejde o 13.dôchodok, ale o vlastný zadok, aby po voľbách neskončil v base. „Je to len politické divadlo. Je to politická korupcia,“ zdôraznil Kollár.

Za návrhy sú kollárovci pripravení hlasovať, tak ako avizovali, Smer však musí zabezpečiť hlasy vlastných. „Jeho poslanci sa vyvaľujú na dovolenkách na Maledivách a kašlú na ľudí. Nie sú schopní prísť do práce. Neprišli, veď kvôli tomu zasadla mimoriadna vláda, urobili sme mimoriadnu schôdzu. A jeho vlastní poslanci si neprídu urobiť domácu úlohu, že prídu bojovať za ľudí,“ dodal predseda Sme rodina.

Za 13.dôchodok by sa mal parlament pokúsiť hlasovať opäť v utorok, čo bude len tri dni pred voľbami.

Skúsenosť s Matovičovým účtovníctvom by mohla byť dostatočnou výstrahou pred ním
Matovič na čele vlády. Vtip? Nie. Predvolebný boj naznačuje, že to, čo mnohým pripadá až absurdné, začína dostávať reálne kontúry. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | Peter Bachan