USA uvalili sankcie na päť Iránčanov
21 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Spojené štáty americké znovu zaviedli sankcie proti Iránu v dôsledku odstúpenia Washingtonu z iránskej jadrovej dohody, formálne známej ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), v máji 2018. Obmedzenia sa zameriavajú hlavne na iránske hospodárstvo, energetiku, finančné a dopravné odvetvia.

Washington uložil sankcie piatim iránskym jednotlivcom za „odmietnutie slobodných volieb pre ich krajanov“. Títo jednotlivci údajne kontrolovali stovky kandidátov v nadchádzajúcom parlamentnom hlasovaní, píše mideastdiscourse.com

"Americké ministerstvo financií USA pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) dnes podniklo kroky proti piatim členom iránskej rady opatrovníkov a jej výboru pre dohľad nad voľbami, ktorých vymenúva najvyšší vodca Iránu alebo jeho poverenci," uviedla ministerka financií. „Opatrovateľská rada, ktorá je zodpovedná za „preverenie“ kandidátov, využíva túto právomoc na vylúčenie Iráncov z účasti na voľbách.“

Ministerstvo financií sa zameriava na Ahmada Jannatiho, tajomníka opatrovateľskej rady a Mohammada Yazdiho, člena iránskej rady opatrovníkov, ktorý bol predtým iránskym vedúcim súdnictva, ako aj na troch ďalších členov dozorného výboru pre voľby. Jannati a Yazdi sú tiež členmi iránskeho Zhromaždenia expertov, jedného z najdôležitejších orgánov iránskej vlády. Osobitný zástupca USA pre Irán, Brian Hook uviedol, že určení úradníci zamietli právo zúčastniť sa volieb 7 000 kandidátov, vrátane približne 90 súčasných zákonodarcov.

Po zrušení dohody o jadrovej energii Washington uvalil na Teherán sériu sankcií zameraných na iránskych jednotlivcov, spoločnosti, štát a bankové a energetické odvetvia krajiny.

Okrem toho, že sa USA zamerali na Irán, hrozili, že zavedú tzv. „Sekundárne sankcie“ proti krajinám, spoločnostiam a jednotlivcom, ktorí obchodujú s Islamskou republikou, čo by viedlo k dramatickému poklesu vývozu energie z Iránu. Tento export je dôležitým zdrojom príjmu pre rozpočet krajiny.

Irán opakovane odsúdil americké obmedzenia a dodal, že iránske hospodárstvo našlo spôsoby, ako odolať sankciám.

Väzenská výmena. Irán prepúšťa nemeckého občana
18 | 02 | 2020 | Mário Martinka