Stovky ľudí opúšťajú karanténu na lodi Diamond Princess
21 | 02 | 2020 I Mário Martinka
Stovky japonských a zahraničných cestujúcich vystúpili z výletnej lode zasiahnutej koronavírusom v piatok v Jokohame. Narastajú obavy, či vláda robí dosť na zastavenie šírenia vírusu.

Viac ako 600 cestujúcich na lodi, ktorá je v karanténe neďaleko Jokohamy od 3. februára, bolo infikovaných vírusom. Dvaja z nich - obaja Japonci v 80. rokoch - zomreli vo štvrtok a okolo 80 ľudí v Japonsku, vrátane 25 v hlavnom meste Tokiu, malo na vírus pozitívny test, píše japantoday.com

V Japonsku je už viac ako 80 ľudí zasiahnutých vírusom, z toho ďalší traja sa nakazili v piatok na severnom ostrove Hokkaido. Dvaja sú bratia na základnej škole, ktorí sa zotavujú v nemocnici, a tretí je karanténny dôstojník, uviedol na briefingu guvernér Hokkaidó.

Narastajúce množstvo prípadov - najmä vysoká miera infekcie na výletnej lodi - vyvolali obavy z praktík karantény Japonska. Doteraz vírus v Číne zabil viac ako 2 200 ľudí.

Dedinčania na Ukrajine zahádzali kameňmi ľudí evakuovaných z Číny
Ukrajincov evakuovaných z Číny chceli úrady umiestniť do sanatória v centrálnej časti Ukrajiny. Stretli sa však s násilným odporom miestnych obyvateľov. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | SITA/AP


Zatiaľ čo zahraniční cestujúci opúšťajúci loď a čelia karanténe doma, Japonci v karanténe zvyčajne nie sú. Táto situácia, vyvoláva obavy z japonských karanténnych postupov. Viaceré krajiny poslali štátnymi špeciálmi svojich obyvateľov domov. Dvaja Austrálčania boli po príchode testovaní na vírus, austrálske úrady v piatok oznámili, že tieto testy boli pozitívne.

Na briefingu v piatok čelil šéf kabinetu Yoshihide Suga otázkam o tom, prečo jedna z cestujúcich na lodi, ktorá zomrela - 84-ročná žena - nebola testovaná alebo premiestnená do nemocnice ihneď, ale až týždeň potom, čo sa objavila horúčka.

Autobus s čínskym nápisom „Choď, ideme domov!“. Autobus s cestujúcimi z karanténnej výletnej lode Diamond Princess opúšťa prístav v Jokohame v piatok. Zdroj: AP / Eugene Hoshiko


"Žena bola z lode odvezená až 12.02., potom, čo mala horúčku už celé dni," uviedol. „Bolo rozhodnuté nečakať na výsledky testov ... preložíme ju radšej do nemocnice, aby sme ochránili zdravie zostávajúcich na lodi.“ Mnoho Japoncov v sociálnych médiách vyjadrilo obavy z riešenia situácie zo strany ich vlády.

„Na lodi je stále posádka ktorá má pozitívne testy na vírus, ľudia sa však môžu vylodiť, ešte aj povedali, že je v poriadku používať verejnú dopravu, aby sa dostali domov, a potom ministerstvo zdravotníctva povedalo, aby sa vyhýbali používaniu verejnej dopravy, keď sú doma,“ napísal jeden užívateľ na Twitteri.

V Spojených štátoch CDC v poznámke na svojej webovej stránke uviedlo, že Japonsko zaradilo na „úroveň sledovania 1“, najmenej vážnu z trojstupňovej stupnice. Uviedlo, že hoci neodporúča odložiť alebo zrušiť cesty do Japonska kvôli vírusu, cestujúci by mali prijať preventívne opatrenia vrátane „zabránenia kontaktu s chorými ľuďmi“ a dôsledného umývania rúk.

Európa sa pripravuje na nedostatok liekov na liečbu koronavírusu
17 | 02 | 2020 | Mário Martinka