Spojené štáty chcú podpísať dohodu s Talibanom 29. februára, prehlásil Pompeo
21 | 02 | 2020 I TASR

Spojené štáty sa pripravujú na to, že 29. februára podpíšu dohodu s afganským povstaleckým hnutím Taliban. Oznámil to v piatok šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, ktorého citovala agentúra AFP.


K podpísaniu dohody dôjde, ak sa v priebehu nasledujúceho týždňa podarí v Afganistane obmedziť násilie, k čomu sa zaviazali Taliban na jednej strane a afganské a americké bezpečnostné sily na strane druhej.

"Očakáva sa, že po úspešnej implementácii (dohovoru o obmedzení násilia) budeme môcť pristúpiť k podpísanou dohody medzi USA a Talibanom," uviedol Pompeo vo vyhlásení, ktoré zverejnil po ukončení návštevy Saudskej Arábie.

Dohovor o obmedzení násilia v Afganistane, faktickom čiastočnom prímerí, by mal platiť sedem dní od 22. februára o polnoci miestneho času (20.30 h SEČ).

Ak sa podarí násilie skutočne obmedziť, malo by v sobotu 29. februára dôjsť k podpísaniu dohody medzi USA a Talibanom.

Následne by mali v katarskej metropole Dauha začať mierové rokovania za účasti všetkých strán konfliktu v Afganistane. Z rozhovorov by mala vzísť dohoda o "komplexnom a trvalom prímerí" a plán budúceho politického vývoja v Afganistane, uviedol Pompeo.

Militantné hnutie Taliban prestalo útočiť na veľké mestá v snahe pokračovať v mierových rozhovoroch s USA, hoci boje v provinciách nezastavilo. Dohoda medzi Washingtonom a Talibanom by mala otvoriť cestu k tomu, aby americké jednotky začali opúšťať Afganistan výmenou bezpečnostné záruky.

Idlib je „magnet pre teroristické skupiny“, tvrdí hovorca americkej armády
Mnoho teroristických skupín, ktoré nazývajú provinciu Idlib domovom, je „nebezpečím a hrozbou“ pre lokálnych civilistov, tvrdí hovorca americkej armády plukovník Myles Caggins. Informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | Marek Molnár