Slimák citlivý na klímu pomenovaný po Grete Thunberg
21 | 02 | 2020 I Timotej Dudka


Okrem časopisu Osoba roka a nominácie na Nobelovu cenu mieru získala dospievajúca aktivistka v oblasti klímy Greta Thunbergová nové ocenenie vo vedeckej komunite. Informuje portál RT.

„Craspedotropis gretathunbergae“ je nový druh suchozemského slimáka citlivého na teplotu či vlhkosť okolia, ktorý objavili v lesoch na osrtove Borneo v Ázii. „Novo pomenovaný slimák patrí medzi tzv. Caenogastropody, skupinu suchozemských slimákov, o ktorých je známe, že sú citlivé na sucho, extrémne teploty a degradáciu lesov," uviedol odborník na slimáky Menno Schilthuizen.



Greta je očividne „potešená“ tým, že po nej pomenovali slimáka, tvrdí tím. „Pomenovanie tohto slimáka podľa Grety Thunbergovej je náš spôsob, ako uznať, že jej generácia bude zodpovedná za vyriešenie problémov, ktoré nevytvorili,“ uviedol JP Lim, ktorý našiel prvý exemplár tohto druhu.


Zatiaľ, čo sa niektorí na nové pomenovanie slimáka vyjadrili pozitívne, na sociálnych sieťach sa šíria negatívne reakcie ako „posmech zo strany vedcov" alebo „snaha zosmiešniť mladú švédsku aktivistku pred verejnosťou".


Ľudský mozog nájdený v kamióne na hraniciach medzi USA a Kanadou
Colní úradníci USA zabavili neobvyklý objav, keď vykonali náhodnú kontrolu na kanadskom poštovom kamióne a našli ľudský mozog vo vnútri sklenenej nádoby. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | Timotej Dudka