Rusko zasahuje, aby pomohlo Trumpovi vyhrať znovuzvolenie
21 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Americké vládne agentúry varovali, že Rusko sa v novembri pokúsi pomôcť prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby bol opäť zvolený za prezidenta USA. Informuje BBC.


Pripomienky odzneli na konferencii HPSCI (legislatívna komisia) za zatvorenými dverami 13. februára, informovali predstavitelia USA. Prezident Trump bol údajne rozzúrený a sťažoval si, že demokrati používajú informácie proti nemu. Vo štvrtok nahradil svojho úradujúceho spravodajcu, Josepha Maguire. The New York Times informovali, že Trump bol obzvlášť nahnevaný, že na konferencii bol Adam Schiff, demokrat, ktorý viedol proti nemu obvinenie.

Trump, obvinený Snemovňou reprezentantov za zneužitie moci, bol oslobodený po dvojtýždňovom súdnom konaní, ktorý bol vedený Senátom. Počas konferencii HPSCI podporovatelia Trumpa tvrdili, že prezident zaujal tvrdý postoj s Ruskom a že v dôsledku toho sa posilnili európske väzby a bezpečnosť, dodali úrady. Schiff sa neskôr vyjadril na sociálnych sieťach, že ak Trump akýmkoľvek spôsobom „zasahoval“ do zdieľania informácií medzi spravodajskými úradmi USA a Kongresom vo volebnom procese, prezident „opäť ohrozoval“ úsilie o zastavenie zahraničných zásahov.

Detektív vyšetrujúci vraždu v Austrálii, v ktorej otec podpálil auto s jeho rodinou odstúpil po tom, ako „obviňoval obete“
Austrálsky policajný detektív, ktorý vyšetruje vraždy Hannah Clarke a jej detí, odstúpil z prípadu po tom, ako ho zúriví občania začali verejne odsudzovať kvôli „hanebným poznámkam na adresu obetí“. Informuje BBC. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Maguire bol favoritom nominácie na funkciu stáleho riaditeľa National Intelligence (DNI), uviedol americký denník Washington Post. V spáve je však spomenuté, že prezident zmenil svoj názor, keď sa dozvedel o konferencii v súvislosti s tým, čo nazval „nelojálnosťou“ svojich zamestnancov.

Prezident tento týždeň oznámil, že Maguireho nahradí Richard Grenell, veľvyslanec USA pre Nemecko a Trumpov spoločník. Dvaja úradníci Trumpovej správy informovali New York Times, že nahradenie Maguireho, tak skoro po spornom briefingu, bolo náhodou. Americkí spravodajskí predstavitelia tvrdia, že Rusko zasiahlo do prezidentských volieb v roku 2016, aby podporilo kampaň Trumpa a spôsobilo chaos v americkom volebnom procese. Demokrati kritizovali prezidenta za vymenovanie Grenella, ktorý už v posledných voľbách znížil mieru ruského zasahovania do amerických volieb a oslávil vzostup pravicových politikov v Európe.

Ned Price, bývalý pomocník predošlého prezidenta Baracka Obamu, uviedol, že prezident „znížil svoje výhrady, ktoré má k dispozícii pre spravodajské služby“. „Práve vymenoval najviac politického a drsného veľvyslanca USA na to, čo má byť najmenej politickou a nepochybne chúlostivou úlohou,“ zdôraznil.

Vedci varujú, že zmena klímy by mohla do roku 2100 zabiť všetky koralové útesy Zeme
Podľa nového výskumu by zmena klímy mohla zničiť takmer všetky biotopy koralových útesov na Zemi do roku 2100. Informuje CNN. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Timotej Dudka