Lesoochranárske združenie VLK podalo sťažnosť na Slovenskú republiku
21 | 02 | 2020 I SITA

Lesoochranárske združenie Vlk podalo Európskej komisii v Bruseli sťažnosť na Slovenskú republiku pre poškodzovanie biotopov chránených druhov živočíchov a rastlín.


Uviedlo to lesoochranárske zoskupenie Vlk v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslal náčelník združenia Juraj Lukáč. Sťažnosť sa týka biotopov chránených druhov živočíchov a rastlín v územiach európskeho významu Čergov, Bukovské vrchy, Veľká Fatra, Malá Fatra, Tatry, Hubková, Bratislavské luhy, Devínska Kobyla, Homoľské Karpaty, Becherovská tisina, Morské oko a Stinská.

Lesoochranári uvádzajú, že niekoľko rokov upozorňovali slovenské orgány, že najmä lesohospodárskou činnosťou dochádza k porušovaniu ochrany druhov európskeho významu, vrátane prioritných druhov, dokonca aj v územiach patriacich do sústavy NATURA 2000.

Cestovná kancelária, ktorej služby využívali milióny ľudí vrátane Slovákov, v ČR definitívne končí
Cestovná kancelária Thomas Cook, ktorá svojho času patrila medzi najväčšie a najstaršie na svete, urobila za svojim pôsobením v Čechách definitívnu bodku. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok


Napriek početným podaniam adresovaným Slovenskej inšpekcii životného prostredia, ktorá je orgánom štátneho dozoru, ale aj polícii a príslušnej prokuratúre, nedošlo k náprave kritizovaného stavu. Vlk uvádza, že sťažnosť sa týka viac než sto prípadov poškodzovania prírody na územiach sústavy Natura 2000, na ktorých dochádza k ťažbe poškodzujúcej biotopy.

Lesoochranárske zoskupenie Vlk je slovenské občianske združenie, ktorého cieľom ochrana životného prostredia. Združenie vzniklo 22. júla 1993 a sídli v obci Tulčík v prešovskom okrese. Medzi najznámejšie projekty združenia patrí prvá súkromná prírodná rezervácia v Strednej Európe – rezervácia Vlčia. Vlk vlastní, alebo spravuje, viacero prírodných rezervácií na Slovensku.