Idlib je „magnet pre teroristické skupiny“, tvrdí hovorca americkej armády
21 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Mnoho teroristických skupín, ktoré nazývajú provinciu Idlib domovom, je „nebezpečím a hrozbou“ pre lokálnych civilistov, tvrdí hovorca americkej armády plukovník Myles Caggins. Informuje portál RT.


Televízia SkyNews priniesla rozhovor s hovorcom americkej armády Mylesom Cagginsom, v ktorom uviedol, že sýrska vláda a ruské sily „bez rozdielu“ zaútočili na civilistov a „zbombardovali nemocnice“. Avšak americký plukovník bol nečestný, a nezmienil to, že sa tieto sily zameriavajú na teroristov.

„Zdá sa, že provincia Idlib je pre teroristické skupiny magnetom, a to najmä preto, že je to v mnohých ohľadoch priestor bez vlády. Existuje mnoho skupín - všetky sú nebezpečím a hrozbou pre civilistov," prehlásil plukovník Myles Caggins.



Avšak sýrske a ruské sily urobili veľké pokroky v rekultivácii Idlibu od militantných skupín, z ktorých mnohé boli spojené s al-Káidou a ktoré si v provincii upevnili silnú pozíciu. Keď už boli pod kontrolou nad rozsiahlymi pásmami územia (a boli podporené americkými finančnými prostriedkami a zbraňami), ich vplyv sa v konečnom dôsledku zmenšil.

Stiahnutie žoldnierov a tureckých vojsk z Líbye je podmienkou ukončenia nepriateľstva, vyhlásil generál Haftar
Ankara a líbyjská vláda národnej jednoty (GNA) využili prímerie na rozmiestnenie čerstvých vojakov a žoldnierov zo Sýrie, prehlásil poľný maršal Chalíf Haftar. Informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | Marek Molnár