Vedci žiadajú viac peňazí na hľadanie mimozemšťanov
20 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

Pátrať po živote vo vesmíre sa oplatí a treba na to viac peňazí.


Zhodujú sa na tom vedci s tým, že existencia mimozemských civilizácií príde mnohým ľuďom ešte stále príliš bizarná. Vlády sa tak podľa nich boja pumpovať do tejto oblasti výskumu akékoľvek väčšie peniaze. Správu publikoval portál netky.sk.

Otázkou možností života vo vesmíre sa zaoberali americkí vedci aj na výročnej konferencii Americkej asociácie pre rozvoj vedy (AAAS) v Seattli. Konštatovali, že táto oblasť výskumu je veľmi nedostatočne financovaná.

Nastal čas, aby sa pátranie po mimozemskom živote vrátilo z 'chládku' a plne sa integrovalo medzi všetky zvyšné oblasti astronómie," uviedol riaditeľ amerického Národného rádioastronomického observatória (NRAO) v Charlottesville vo Virgínii Anthony Beasley. Britský kráľovský astronóm, lord Martin Rees súhlasí: „Pátranie po mimozemskom živote je rozhodne niečím, čo sa vyplatí, a to aj napriek prekážkam, ktoré stoja v ceste jeho úspechu. Ide tu totiž naozaj o veľa. Už odkedy sa ľudské bytosti začali dívať na nočnú oblohu, pýtali sa 'Je tam niekto?'. My teraz máme kapacitu na to, aby sme na túto otázku odpovedali, a možno urobili objav, ktorý by sa zaradil k tým najdôležitejším vedeckým objavom v dejinách ľudstva,“ hovorí britský kráľovský astronóm.

Tradične najväčším donorom vesmírneho výskumu sú Američania. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) financoval pátranie po mimozemských civilizáciách sumou až do výšky 10 miliónov dolárov ročne. Všetko sa skončilo prijatím novej legislatívy bývalého senátora Richarda Bryana .“Dúfajme, že toto bude koniec marťanskej loveckej sezóny za peniaze daňových poplatníkov," vyhlásil vtedy. Bryan bol do roku 2001 demokratickým senátorom za štát Nevada.

Odvtedy sa však výskum posunul ďalej. Najnovšie fakty naznačujú, že existencia mimozemského života je vysoko pravdepodobná.

Vedci varujú, že zmena klímy by mohla do roku 2100 zabiť všetky koralové útesy Zeme
Podľa nového výskumu by zmena klímy mohla zničiť takmer všetky biotopy koralových útesov na Zemi do roku 2100. Informuje CNN. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Timotej Dudka