V parlamente je náhradný rečnícky pult, vystupuje premiér
20 | 02 | 2020 I Peter Haluza

Poslanci z koalície Progresívne Slovensko/Spolu - občianska demokracia (PS/Spolu) už opustili rečnícky pult a rokovaciu sálu.


 

Poslanci okolo M. Beblavého odmietli k rečníckemu pultu premiéra Petra Pellegriniho. Ten následne začal rečniť od náhradného rečníckeho pultu. Vo svojom vystúpení ostro kritizoval blokádu parlamentu skupinou poslancov.

Aktualizácia:

Poslanci z koalície Progresívne Slovensko/Spolu - občianska demokracia (PS/Spolu) opustili rečnícky pult a rokovaciu sálu. Urobili tak po príchode predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý svoj príhovor začal pri jednom z náhradných rečníckych pultov.

Blokovanie parlamentu Beblavého kumpánmi je znásilňovaním demokracie
Teror tortových „hrdinov“ pokračuje Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Peter Haluza


Premiér vo svojo vystúpení ostro kritizoval blokáciu parlamentu: "Keby ste boli len politickí amatéri, to by sa dalo ako tak tolerovať, ale čo je horšie, ste aj šíritelia chaosu. Preto sa nečudujte, že ruka v ruke s tým, ako sa správate, vyvolávate v spoločnosti volanie po nastolení tvrdej ruky, pretože demokracia sa môže javiť ako hlúpe ponožkové divadlo," adresoval skupine poslancov.

Následne sa začala rozprava k skrátenému legislatívnemu konaniu k zákonu o trinástych dôchodkoch. V rámci nej poslankyňa Natália Blahová obvinila Smer, že podľa kuloárnych inforácií ich poslancov už mala strana vytlačené bilbordy, kde sa sťažovala na to, že schôdza ani len nezačala a oni nemali možnosť svoje sľuby splniť. Podľa Blahovej je to dôkazom, že nikdy nemali záujem zákony presadiť.

Igor Matovič vo svojom vystúpení zasa hovoril o údajných informáciách, podľa ktorých sa v dedičskom konaní po Pavlovi Paškovi delili desaitky miliónov eur a vyzval Petra Pellegriniho, aby sa pred ľudí postavil aj s jeho vdovou a túto situáciu vysvetlil. Odôvodnil to tým, že podľa neho tieto peniaze pochádzajú z rozkradnutého zdravotníctva.

Na schôdzi by mali poslanci v skrátenom legislatívnom konaní rozhodovať o troch vládnych návrhoch zákonov. Dva sú iniciatívou Smeru-SD. Ide o trináste dôchodky pre penzistov a zvýšenie rodinných prídavkov o sto percent. SNS zasa chce zrušiť diaľničné známky pre autá do 3,5 tony. Strana rovnako iniciovala rokovanie parlamentu o Istanbulskom dohovore. Členovia zákonodarného zboru budú hlasovať o vyjadrení súhlasu s uvedeným dohovorom.