V kauze „výpredaja“ mestských bytov z čias Rašiho padlo trestné oznámenie
20 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

V prípade predaja niektorých nehnuteľností za čias primátora Košíc Richarda Rašiho (Smer) padlo trestné oznámenie.


Podal ho na Generálnej prokuratúre v Bratislave súčasný mestský poslanec a predseda dozornej rady Bytového podniku mesta Košice (BPMK) Dominik Karaffa (nezávislý). Informoval o tom košický Korzár.

Bytový podnik získal od mesta nehnuteľnosti po neplatičoch, roztrúsené po celom území Košíc v tzv. hybridných domoch. Časť bytov patrila samospráve a časť súkromným vlastníkom.

Mesto dalo prvú várku, 20 bytov, svojej obchodnej spoločnosti koncom roka 2013 na základe uznesenia mestského parlamentu. V lete 2014 posunulo zastupiteľstvo BPMK ďalších 20 bytov. Zdôvodňovali to nutnosťou znížiť straty podniku z predchádzajúcich období.

„Navýšenie základného imania nepeňažným vkladom zvýši výšku vlastného imania BPMK a vylepší jeho štruktúru z pohľadu likvidity a stálej výnosnosti, čo zvýši bonitu spoločnosti pri zabezpečovaní externých zdrojov na prefinancovanie deficitu medzi inkasom z uhradeného nájmu spravovaného majetku a povinnosťou úhrady záväzkov,“ hovorí sa v dôvodovej správe z roku 2013, ktorú poslancom predložil vtedajší šéf BPMK Róbert Ujpál.

Podľa trestného oznámenia sa tak neznámi páchatelia dopustili svojím úmyselným a dobre plánovaným konaním podvodu a zneužitia právomocí verejného činiteľa, pričom malo dôjsť aj k porušeniu povinností pri správe cudzieho majetku.

A. Kiska považuje zverejnené video za antikampaň, vidí za ňou poslanca Smeru
Kiska očakáva, že "špinavá kampaň" bude pokračovať. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | TASR