Kvôli rakovine neplodná žena prvý krát v historii porodila dieťa pomocou zmrznutého vajíčka
20 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Žena, ktorá sa po chemoterapii stala neplodnou, prvý krát v histórii porodila dieťa, čo sa považuje za vedecký prelom. Informuje CNN.






Podľa štúdie uverejnenej v magazíne Annals of Oncology porodila 34-ročná Francúzka s rakovinou prsníka zdravé dieťa po zmrazení, rozmrazení a oplodnení svojich nezrelých vajíčok. Tento lekársky postup sa nazýva IVM (In vitro maturation).

Lekári roky bojujú o zachovanie plodnosti u mladých pacientov s rakovinou. Pacienti majú k dispozícii len málo možností. Jednou z možností je odstránenie ovariálneho tkaniva obsahujúceho nezrelé vajíčka a jeho zmrazenie pre budúce použitie. Žena však cítila, že tento postup je príliš invazívny v dôsledku prebiehajúcej liečby rakoviny. Namiesto toho si vybrala IVM. Predtým, ako začala s liečbou rakoviny, lekári odstránili nezrelé vajíčka z vaječníkov a zmrazili ich v tekutom dusíku. Neskôr boli vajíčka vyvinuté v laboratóriu.

ODHALENIE: Dcéra legendárneho Stevena Spielberga je pornoherečka!
20 | 02 | 2020 | Timotej Dudka



Päť rokov pred zákrokom IVM sa žena, ktorá si neželala byť menovaná, dozvedela správu o rakovine, vďaka čomu nevedela otehotnieť. Použitie hormónov na stimuláciu jej vaječníkov ich možno prinútilo produkovať viac vajíčok, ale u dieťaťa by bola vysoká šanca rakoviny. Lekári namiesto toho rozmrazili nezrelé vajíčka a inseminovali ich injekciou so spermiami a následne vložili embryo v začiatočnom štádiu do maternice. Žena neskôr otehotnela a porodila zdravého chlapca menom Jules.

„Boli sme potešení, že pacientka bez akýchkoľvek ťažkostí otehotnela a v termíne úspešne porodila zdravé dieťa,“ uviedol Dr. Grynberg. „Tento úspech predstavuje prelom v oblasti ochrany plodnosti aj vo vede.“

Módny inštitút sa ospravedlňuje za „jasne rasistickú“ módnu prehliadku
Módny inštitút so sídlom v New Yorku sa musel verejne ospravedlniť po tom, čo bola ich módna prehliadka na móle označená za rasistickú kampaň. Informuje BBC. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Timotej Dudka