Izrael sa dohodol s Palestínčanmi na riešení obchodného sporu
20 | 02 | 2020 I TASR

Izrael sa dohodol s Palestínskou samosprávou na vyriešení obchodného sporu, ktorý prehlboval napätie vo vzájomných vzťahoch viac ako päť mesiacov. Informovala o tom agentúra AP.


Izraelský minister obrany Naftali Bennett vo štvrtok oznámil, že Izrael ruší zákaz na dovoz poľnohospodárskych produktov z palestínskych území. Urobil tak po tom, ako Palestínčania súhlasili s ukončením bojkotu izraelskej hovädziny.

Dosiahnutie dohody o riešení sporu potvrdilo aj palestínske ministerstvo poľnohospodárstva v predjordánskom Rámalláhu.

Palestínska samospráva svoj bojkot izraelskej hovädziny vyhlásila vlani v septembri. Izraelský minister obrany Bennett následne v januári úplne zakázal dovoz poľnohospodárskych produktov z Palestínskych území. Recipročný krok potom prijali aj Palestínčania, na čo Izrael ešte pritvrdil a zakázal dovoz palestínskych produktov aj prostredníctvom Jordánska.

Palestínčania z Predjordánska vyvážajú do Izraela viac ako dve tretiny svojej poľnohospodárskej produkcie. Palestínsky bojkot postihol asi 400 izraelských chovateľov dobytka a spôsobil im škody v celkovej výške 70 miliónov dolárov.

Samospráva palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása sa vyhlásením bojkotu snažila zmierniť svoju ekonomickú závislosť od Izraela. Podľa palestínskeho ministerstva poľnohospodárstva Izrael napokon súhlasil s tým, že umožní Palestínčanom aj priamy dovoz hovädziny z iných krajín.

Obchodný spor sa podarilo vyriešiť v období zvýšeného napätia medzi Izraelom a Palestínčanmi po januárovom zverejnení blízkovýchodného mierového plánu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Izraelská vláda plán privítala, zatiaľ čo Palestínska samospráva ho odmietla s tým, že nespravodlivo nadŕža židovskému štátu.

Moskva pomôže Washingtonu bojovať proti terorizmu, prehlásil Putin
Šéf Kremľa Vladimir Putin vyjadril vo štvrtok vďačnosť Washingtonu za poskytnutie informácií, ktoré pomohli zabrániť teroristickému útoku v Rusku koncom roka 2019. Sľúbil, že Moskva pomôže Washingtonu bojovať proti terorizmu. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Marek Molnár