Fiačan preverí informácie o Mamojkovi. Zatiaľ o disciplinárnom stíhaní nerozhodol
20 | 02 | 2020 I SITA

Šéf Ústavného súdu SR Ivan Fiačan preverí všetky informácie o sudcovi Mojmírovi Mamojkovi. O jeho disciplinárnom stíhaní zatiaľ nerozhodol.


Vyplýva to z informácií, ktoré súd uverejnil na svojej webovej stránke. V stanovisku predsedu sa okrem iného uvádza, že prípadný podnet musí byť založený na relevantných dôkazoch a skutočnostiach. O Mamojkovi len nedávno priniesol spravodajský web Denníka N informácie, že si dohadoval stretnutie s Marianom K., ktorý už v súčasnosti čelí obžalobe z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Mamojku spomenul v súvislosti s Marianom K. vo svojej výpovedi aj niekdajší člen Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Mamojka osobné stretnutie s Tóthom poprel, k stretnutiu s Marianom K. sa zatiaľ nevyjadril.

„Predseda ústavného súdu vníma svoju zodpovednosť za podanie či nepodanie návrhu na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi, a tým aj zodpovednosť za zachovanie dôvery k súdu a k postupu predsedu v tejto veci. Predseda ústavného súdu zdôrazňuje, že návrh na začatie disciplinárneho konania musí byť po skutkovej a právnej stránke riadne odôvodnený a podložený relevantnými dôkazmi, zvlášť, ak ide o návrh proti sudcovi ústavného súdu,“ uvádza sa v stanovisku Fiačana.

Bugár sa prostredníctvom zmluvy zaviazal, že nevstúpi do koalície s ĽSNS a Smerom-SD
„Zmluva Bélu Bugára a občanov Slovenska“ obsahuje aj záväzok bojovať proti „akejkoľvek forme extrémizmu a proti ľuďom, ktorí vyvolávajú napätie a potom profitujú zo strachu“ Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | SITA


Šéf súdu dodal, že preveruje všetky informácie o Mamojkovi, ktoré boli medializované. „Predseda súdu je povinný vziať na zreteľ aj akékoľvek možné zásahy do činnosti ústavného súdu a jeho sudcov a v tomto zmysle chrániť jeho nezávislosť a nestrannosť. Preveruje preto všetky zverejnené informácie tak, aby sa mohol zodpovedne rozhodnúť, či podá alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti dotknutému sudcovi. Medializované informácie je potrebné verifikovať a podložiť potrebnými dôkaznými prostriedkami,“ dodal predseda.

Fiačan už medzičasom dostal od Mamojku písomné stanovisko k tvrdeniam Petra Tótha. Ten údajne Mamojku navštívil v súvislosti s väzobným stíhaním Mariana K., ktorý mal pre ústavného sudcu odkaz v obálke. Mamojka akékoľvek stretnutie s Tóthom vylúčil. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Tóth však vypovedal v trestnom konaní pod prísahou. V prípade klamstva by sa dopustil krivej výpovede, za ktorú by mohol byť stíhaný.

Pri výpovedi na hlavnom pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka Peter Tóth tiež povedal, že v obálke, ktorú údajne niesol Mamojkovi, bola kópia ústavnej sťažnosti proti väzbe Mariana K. Ústavný súd však nakoniec sťažnosti nevyhovel. Prepustenie z väzby si mal Marian K. vybavovať cez niektorých sudcov Špecializovaného trestného súdu.

Boris Kollár je politik, ktorý môže pred voľbami sľubovať. Na ľudí myslel aj predtým
Predvolebná kampaň vrcholí. Súboj politických strán sa vyostruje a politici sa predbiehajú v sľuboch. Je však málo takých, ktorí ľuďom reálne pomáhajú a bojovali za ich lepší život aj počas uplynulého volebného obdobia. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | Platený PR článok