Zväz ambulantných poskytovateľov požaduje ohodnotenie mentálnej práce ambulantných lekárov vo výške 60 eur za hodinu
19 | 02 | 2020 I SITA

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) chce rokovať o ohodnotení mentálnej práce ambulantných lekárov tak, aby sa kalkulovalo s odmenou vo výške 60 eur za hodinu.


Pre agentúru SITA to uviedla výkonná riaditeľka a predsedníčka predstavenstva zväzu Zuzana Dolinková. Ako dodala, prístrojové ambulancie musia byť odmeňované navyše podľa finančnej náročnosti ich prístrojového vybavenia.

ZAP bude podľa Dolinkovej presadzovať zreálnenie úhrad za poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Bude tiež apelovať na nastavenie financovania rezortu podľa plánovaných výdavkov a predpokladaných reforiem, a nie naopak.

Pacientka londýnskej nemocnice hrala počas operácie na husliach
Chirurgovia v londýnskej King's College Hospital odstránili nádor na mozgu žene, ktorá počas operácie hrala na husliach. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | SITA


Ako konštatovala výkonná riaditeľka ZAP, bez ekonomického zastabilizovania rezortu je nereálne presadzovať riešenia na zastavenie odlivu personálu do zahraničia. Nebude podľa nej tiež možné zefektívniť primárnu a špecializovanú ambulantnú zdravotnú starostlivosť. Možná nebude ani reprofilizácia nemocníc či nevyhnutná úprava dlhodobej zdravotnej starostlivosti.

"ZAP navrhuje nastaviť zmenu mechanizmu financovania zdravotníctva spôsobom pravidelného zvyšovania rozpočtu na zdravotníctvo stanoveným percentuálnym podielom na HDP," dodala Dolinková. Ak sa výška verejných zdrojov na naše zdravotníctvo podľa nej nezačne každoročne približovať aspoň k priemeru EÚ, je len otázka času, kedy poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku skolabuje.

"Dodržiavanie práv seniorov bolo kľúčovou témou stretnutia s prezidentkou", tvrdí ombudsmanka
Dodržiavanie práv seniorov bolo kľúčovou témou stretnutia verejnej ochrankyne práv Márie Pattakyovej s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ombudsmanka o tom informovala na sociálnej sieti. Po stretnutí v Kancelárii verejnej ochrankyne práv spoločne... Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | SITA