Vláda odsúhlasila pomoc Maroku pri riadení migrácie vo výške 3 750 000 eur
19 | 02 | 2020 I SITA

Vládny kabinet dnes odsúhlasil príspevok Slovenska na projekt pomoci Maroku pri riadení migrácie vo výške 3 750 000 eur.


Výška príspevku vyplýva z materiálu, ktorý na vládu predložilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR). Ide o časť spoločného príspevku krajín Visegrádskej štvorky (V4) a Nemecka, ktoré by mali spolu prispieť 30 miliónmi eur.

Príspevok bol ohlásený ako jeden z výstupov samitu predsedov vlád v Bratislave vo februári 2019. Po niekoľkomesačných rokovaniach v auguste 2019 všetkých päť krajín politicky potvrdilo príspevok na spoločný projekt. „Účelom je pomoc pri potláčaní nelegálneho vstupu do Maroka, ako aj riadenie príchodov z Maroka na územie Európskej únie, spôsobom garantujúcim všetky práva,“ priblížilo MZVaEZ SR.

Situácia v prímestskej autobusovej doprave v Banskobystrickom kraji sa opäť vyhrocuje, samospráva pripravuje trestné oznámenie
Situácia v prímestskej autobusovej doprave v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa opäť vyhrocuje. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | SITA


Na projekt v celkovej hodnote 30 miliónov eur prispeje Nemecko sumou 15 miliónov a krajiny V4 druhou polovicu. Príspevok krajín V4 bude uhradený na princípe rovnakého zdieľania nákladov medzi všetkými partnermi, teda 3,75 miliónov eur na krajinu.

Projekt pozostáva z dvoch pilierov a rozdelenie slovenského príspevku do daných pilierov bude v rovnakom pomere. Sumou 1,8 milióna eur podporí SR migračný pilier a druhú polovicu poskytne na rozvojový pilier.

Predpokladaná doba zavedenia celého projektu je dva roky. Nepriaznivá bezpečnostná situácia v regióne západného Stredomoria ako napríklad nelegálna migrácia, pašeráctvo má priame dopady aj na bezpečnosť EÚ a jej členských štátov.

„Finančný príspevok SR prispeje k zviditeľneniu angažovanosti sa v oblasti, ktorou vedie jedna z najväčších migračných trás do Európy. Zároveň je podpora pre Maroko prejavom solidarity krajín V4,“ vysvetlilo ministerstvo diplomacie.

Barcelona mala platiť súkromnej spoločnosti, aby diskreditovala nepohodlné osoby vrátane vlastných hráčov
Ryba smrdí od hlavy. Práve k tejto ľudovej múdrosti by sa dalo prirovnať to, čo sa v ostatnom čase deje v španielskom futbalovom klube FC Barcelona. Poprední predstavitelia z Camp Nou sú najnovšie zodpovední za ďalšiu aféru, ktorá prepukla po... Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | SITA