Sopka Tungurahua v Ekvádore vykazuje príznaky hroziaceho katastrofického kolapsu
19 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Vedci varujú, že ekvádorská sopka Tungurahua vykazuje skoré príznaky hroziaceho katastrofického kolapsu po tom, čo satelitné údaje preukázali značné vnútorné poškodenie v dôsledku pokračujúcej magmatickej a sopečnej aktivity. Informuje portál Daily Mail.


Tungurahua je trvalo aktívna od roku 1999, pričom lokálni obyvatelia jej vymysleli názov „Ohnivé hrdlo“ alebo „Čierny gigant“.

„Pomocou satelitných údajov sme spozorovali veľmi rýchlu deformáciu západného boku sopky Tungurahua, čo podľa nášho výskumu spôsobuje nerovnováha medzi dodávaním a vypúšťaním magmy,“ vysvetľuje vo svojej nedávnej štúdii geofyzikálny profesor James Hickey z britskej University of Exeter.

Tungurahua sa zrútila na konci starších štvrtohôr, potom sa tisíce rokov prestavovala a nakoniec sa opäť zrútila približne pred 3 000 rokmi.

Výbuch sopky v roku 1999. / US Geological Survey


Takéto zrútenia môžu spustiť masívne zosuvy pôdy a pyroklastické toky, ktoré môžu prejsť až desiatky kilometrov. Predpokladá sa, že kolaps pred 3000 rokmi zničil približne 80 km štvorcových (11 000 futbalových ihrísk).

Medzitým erupcia v roku 1999 prinútila k evakuácii asi 25 000 ľudí, takže ak by sa sopka opäť zrútila, dopad na život v tejto oblasti by bol skutočne devastujúci.

Macron sľubuje bojovať proti zahraničným imámom, ktorí kážu „islamistický separatizmus“
Prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Paríž obmedzí imámov z moslimských krajín, ktorí prichádzajú do Francúzska preto, aby donútili veriacich k porušovaniu zákona. Informuje portál DW. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Marek Molnár