AKTUALIZOVANÉ: Turecká vojenská operácia v Idlibe je iba „otázkou času“, varuje Erdogan
19 | 02 | 2020 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval vojenským vpádom do provincie Idlib v Sýrii, pričom dodal, že operácia môže začať kedykoľvek. Informuje portál RT.


Ankara „neprenechá Idlib Al-Asadovmu režimu a jeho spojencoch“, uviedol Erdogan s odkazom na sýrsku vládu a zjavne tiež Rusko a Irán. Dnes prehlásil, že jeho slová sú „posledným varovaním“.

Turecký prezident tiež uviedol, že rokovania s Ruskom o Idlibe doteraz nesplnili ich požiadavky. Povedal, že chce, aby bola provincia pre Turecko bezpečná, „bez ohľadu na náklady.“

Severozápadná sýrska provincia hraničiaca s Tureckom je poslednou významnou pevnosťou protivládnych síl v zdĺhavej občianskej vojne. Ankara podporuje niektoré ozbrojené skupiny v tejto oblasti, ale je tu tiež silná prítomnosť džihádistov, ktorí nemajú záujem o mierové vyriešenie konfliktu. Podľa dohody s Ruskom má Turecko využiť svoj vplyv v Idlibe na potlačenie násilia a zabránenie útokom na iné časti Sýrie.

Táto dohoda nikdy úplne nefungovala a Damask sa pravidelne sťažoval na cezhraničné útoky. Sýrskou reakciou bolo postupné prevzatie kontroly nad niektorými časťami provincie, čím prinútili džihádistov, aby ustúpili.

Moskva je v tejto situácii sprostredkovateľom, aby zabránila veľkej konfrontácii. Erdogan požaduje, aby Damask stiahol svoje sily z Idlibu a opakovane sa vyhrážal, že ak to bude potrebné, použije tureckú armádu.

Stíhacie lietadlo Su-35 na detailných záberoch zasiahlo všetky nepriateľské ciele (VIDEO)
Televízny kanál ruského ministerstva obrany Zvezda umiestnilo niekoľko kamier na stíhacie lietadlá Su-35, vďaka tomu vzniklo dychberúce video, na ktorom môžete vidieť stíhacie lietadlá v akcii z rôznych uhlov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Marek Molnár